Exclusiv! „Campania electorală din România nu merge, ci stă pe loc și țipă isteric”. Călin Popescu Tăriceanu, dezvăluiri despre politică și justiție, despre mișcările subterane
- Cora Muntean
- 29 martie 2019, 07:59
Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu face o radiografie a scenei politice actuale și vorbește despre posibila sa candidatură la alegerile prezidențiale. Liderul ALDE crede că pentru alegător contextul este foarte greu, că din cauza „hărmălaiei” care se face, oamenii sunt debusolați și cad ușor în capcane. Liberalul vorbește și despre abuzurile făcute în justiție și spune că „să combați anticorupția cu abuzuri înseamnă să stingi focul cu furtunul pompei de benzină”.
EVZ: Justiția este tema cea mai folosită în această perioadă. Cum vedeți dvs. că se mișcă lucrurile în acest domeniu?
Călin Popescu Tăriceanu: Cu Justiția, ne chinuim să îi punem iar basmaua pe ochi, că i-au dat-o jos unii și i-au pus ochean în loc. Aveau americanii o glumă, că din cauza crizei economice mafia a început disponibilizările de judecători. Noi încercăm să îi ”disponbilizăm” doar pe cei care au transformat justiția în terenul lor de joacă din fundul curții. Statul paralel este cel care are de fapt ceva cu justiția, pentru că simte că își pierde pârghiile de control. Și nu e ușor pentru ei să piardă controlul procurorilor și al judecătorilor. Pentru că asta înseamnă să piarda adevărata putere! Și atunci reacționează. Prin partide politice gen USR, pe care le-au creat în acest scop, prin asociații civice pe care le finanțează, prin lideri de opinie pe care îi manipulează sau îi plătește, prin întreținerea unui scandal permanent care duce la o lehamite și o oboseală a românilor, dar și la deturnarea atenției de la temele cu adevărat importante pentru noi.
Marea majoritate a noastră ne dam seama acum că în ultimii 10-12 ani în România au fost savârșite grave abuzuri în justiție. Ne facem că nu le vedem? Ne facem că nu au existat? Facem ceva pentru cei care au avut destinele mutilate de un sistem de justiție în fața căruia nu au avut nici o șansă? Deci, prin asta trece Justiția din România. Și asta nu e ceva ce privește doar liderii politici, ci privește întreaga Românie. Toți vrem o justiție liberă și corectă. Toți vrem o țară fără corupție, cu respect față de cetățean și pentru banul public. Dar lupta anticorupție nu se poate face cu încălcarea legii și prin abuzuri. Să combați anticorupția cu abuzuri înseamnă să stingi focul cu furtunul pompei de benzină. Într-un final, ardem toți și mai suntem și buni de plată.
Deci, hai să așezăm lucrurile pe făgașul lor normal: procurorii să știe că trebuie să respecte legea și să trimită în judecată oameni despre care au dovezi serioase și nu informații, iar judecătorii să știe că deasupra lor e numai legea și Dumnezeu. Și să stea mai puțin în demonstrații de protest și mai mult în săli de judecată unde să se asigure că nici un român nevinovat nu ajunge în detenție.
Am cel mai mare respect pentru profesia de procuror, dar unora de la noi, cred, dacă le-ai arăta un rechizitoriu făcut ca la carte s-ar speria precum țăranul la Zoo de girafă, pentru că ar fi prima dată cînd văd așa ceva în carieră.
EVZ: De ce vă împotriviți numirii lui Laurei Codruța Kovesi ca procuror general european?
Călin Popescu Tăriceanu: Mai în glumă, mai în serios, pentru că respect prea mult Uniunea Europeană ca să o las să sufere asemenea umilință. Dincolo de asta, haideți să discutăm puțin despre modul în care se face această selecție. Această numire se face în cel mai politic mod posibil: vot în comisiile din Parlamentul European și apoi negociere politică între Comisia Europeană și negociatori numiți de Parlamentul European. Totul politic! Totul făcut de cei care ne spun că politizăm Justiția. Cum să nu vedem acest dublu standard?
Ca să vă răspund la întrebare: doamna Kovesi nu are calitățile morale sau profesionale să ocupe această funcție. Doamna Kovesi este produsul de marketing al serviciilor de informații, române si străine. Mai nou, doamna Kovesi este ceea ce dpmnul Iohannis numește, „un penal”. România are magistrați care pot îndeplini cu brio această funcție, dar ei nu au fost coada de topor a serviciilor de informații, așa că nu au ajuns să fie propuși și susținuți pentru această funcție.
EVZ: V-ați oprit 15 minute pe timpul mișcării de protest inițiată de români în scopul de a impulsiona construcția de autostrăzi?
Călin Popescu Tăriceanu: Nu am oprit munca pentru că eram la Galați la o intâlnire cu oamenii, dar vreau să vă spun că nu mi-a fost indiferent gestul antreprenorului din Suceava. Cred că gestul lui -indiferent de motivație – a avut menirea să atragă atenția. Ritmul construcției de autostrăzi e mult prea lent. De ce? Unele motive sunt obiective, altele sunt subiective. Legislatia și procedurile de accesare a fondurilor publice sunt extrem de complicate și, în al doilea rând, din cauza unor miniștri ai Transporturilor care nu au înțeles prioritățile.
Știți care este cel mai bun program de guvernare? Cel în care fiecare își face treaba pentru care e plătit. Noi avem talentul de a ne pricepe perfect la ceea ce trebuie să facă alții, dar ne preocupă mai puțin ce trebuie să facem noi. Așa că, haideți să ne facem treaba! Parlamentul să facă legi bune și clare, guvernul să guverneze, doctorii să aibă grijă de pacienți, cei care fac șosele să facă șosele și nu doar studii de fezabilitate. Să construim punți între noi și nu tranșee. Să încetăm războiul româno-român! Să nu distragem atenția de la adevăratele teme ale populației: salarii și pensii, slujbe mai bine platite, investiții în infrastructură, sănătate și învățământ. Nici o putere politică nu poate duce la bun sfârșit un program de guvernare dacă președintele cu serviciile de informații sunt cu frâna de mâna trasă, dacă incită lumea la revolte permanente, cu sau fără motiv, dacă sacrifică interesul public doar că să-și mărească șansele la un nou mandat prezidențial.
EVZ: Cum vi se pare ca merge campania electorala pentru alegerile pentru Parlamentul European?
Călin Popescu Tăriceanu: În momentul ăsta, campania electorală din România nu merge, ci stă pe loc și țipă isteric. Sunt de mulți ani în politică, dar nu îmi amintesc să fi trăit o campanie electorală atît de lipsită de consistență. Este o hărmalaie și un scandal permanent! Într-o asemenea atmosferă e imposibil ca românii să aleagă care sunt temele cu adevarăt importante pentru ei și familiile lor. Privind de sus, ai impresia că s-a deschis sezonul de plătit polițe reciproc și toată lumea își reglează conturile. Cum poți vorbi de viitorul Europei când temele zilei sunt desființarea proprietăților, lichidarea ”penalilor”, închiderea televiziunilor deranjante ori efectele fasolei asupra schimbărilor climatologice? Într-un cor muzical te poți individualiza doar răcnind mai tare ca toți ori cântând fals, or, noi avem unele partide ai căror oameni îndeplinesc ambele condiții. Poate asta se și vrea: mesaje isteric-panicarde lansate tocmai pentru a îngropa pozițiile echilibrate, raționale.
EVZ: Încotro credeți că se îndreaptă UE? În special prin prisma eșecului Brexit?
Călin Popescu Tăriceanu: Situatia Brexitului poate fi foarte ușor explicată de un proverb romanesc: Un prost aruncă o piatră în baltă șizece deștepți se chinuie să o scoată! Britanicii s-au lăsat manipulați că odată plecați din UE, toate problemele lor se vor rezolva. O mare minciuna. Problemele lor abia incep. Marea Britanie este o țară mare, puternică și se va descurca într-un final, nu îi duc grija. Însă, le duc grija sutelor de mii de români care trăiesc, muncesc și studiază acolo și ale căror drepturi trebuie să le protejăm. Din nefericire, Brexitul reprezintă, în același timp, un semnal de alarmă pentru scrutinul din mai pentru că, de acum știm, votul din Albion a fost influențat masiv de mediile virtuale, prin tehnicile Cambridge Analytica. Sunt deja trei ani de atunci, tehnologiile au evoluat și mai mult, ne putem aștepta la manipulări încă și mai periculoase. Și s-ar putea ca România să fi servit, deja, drept poligon de încercare pentru manevre de acest tip în ultimele campanii. Va trebui să fim foarte atenți la orice tentativă de a se crea evenimente speciale, menite să aducă în luptă factorul emoțional, pentru că sunt sigur că se va lucra intens în această direcție. Plînsul televizat al lui Băsescu a ținut de pionieratul manipulării emoționale, de acum trebuie să fim pregătiți de next level.
EVZ: Veți candida la alegerile prezidențiale?
Călin Popescu Tăriceanu: Nu o să am nici o ezitare dacă voi vedea că eu sunt cel care are cele mai multe șanse să-l învinga pe actualul locatar al Palatului Cotroceni. Mă rog, exprimarea e cam improprie, pe Iohannis îl găsești oriunde, mai puțin la Palatul Cotroceni. Sper să aibă măcar o poză cu biroul lui în buzunarul salopetei de schi. Stiu că ar fi greu pentru România încă 5 ani cu un președinte care a stat deja prin munți mai mult decît partizanii anticomuniști. Cred că domnului Iohannis îi va fi greu să răspundă la întrebarea: Ce ați făcut pentru români în acești 5 ani de mandat? Ce poate să răspundă, afară de plajă și schi? Că vrea o țară, dar de afară, ca să parafrazăm un slogan celebru? Că nu a fost nici măcar pentru un minut președinte, ci un permanent candidat pentru un nou mandat? Că este prizonierul statului paralel care l-a pus președinte și face totul ca să ascundă și să păstreze protocoalele secrete dintre servicii și instanțe? Am crezut că după Băsescu nu poate fi nimic mai rău pentru țara asta. M-am înșelat!
Dar, până la prezidențiale mai sunt alegerile pentru Parlamentul European unde ALDE își propune să trimită cel puțin 4-5 europarlamentari bine pregătiți, competenți și experimentați.
După alegerile europarlmentare o să vedem cine e cel mai bine poziționat pentru o campanie victorioasă.
EVZ: Cum vedeți strategia PNL cu Rareș Bogdan cap de listă la alegerile pentru Parlamentul European?
Călin Popescu Tăriceanu : Nu am nimic împotriva figurilor noi în politică. Și Rareș Bogdan chiar e o figură. Dar a pune un nou venit direct pe locul unu arată o mare disperare și o totală lipsă de respect pentru membrii de partid. Ce spun liberalii care muncesc zi de zi în organizațiile locale? Ce spun primarii și parlamentarii liberali? Dacă azi l-au pus pe Rareș Bogdan pe locul 1 la Parlamentul European, fără să aibă vreun merit, înseamnă că nimeni din PNL nu mai are locul sigur, oricât de mult a muncit pentru partid și comunitatea locală. PNL a vrut să se racordeze la agenda domnului Iohannis și s-a ales numai cu pagini albe. O mare greșeală! Una peste alta, de multă vreme cred că partidul și-a pierdut complet busola, poate de aceea tot mai des pleacă spre sediul central și nimerește în Piața Victoriei.
Și tot de aia cred că, în viitorul foarte apropiat, s-ar putea ca mulți liberali debusolați să ajungă la sediul ALDE, ultima redută a liberalismului autentic. Să vină, noi îi așteptăm.