Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertismentul experților din Germania: Vaccinul AstraZeneca nu este recomandat pentru persoanele peste 65 de ani
Avertismentul experților din Germania: Vaccinul AstraZeneca nu este recomandat pentru persoanele peste 65 de ani

Avertismentul experților din Germania: Vaccinul AstraZeneca nu este recomandat pentru persoanele peste 65 de ani

Cercetătorii germani susțin că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca ar fi indicat doar pentru persoane cu vârsta sub 65 de ani.

Experții din Germania anunță că vaccinul produs de compania AstraZeneca este recomandat doar pentru persoane sub 65 de ani.

Anunțul vine din partea Comisiei Germane de Vaccinare.  Motivul invocat este destul de simplu și privește o lipsă de informații legată de efectele vaccinului.

Datele studiilor clinice privind administrarea acestui vaccin în cazul persoanelor vârstnice sunt insuficiente. Așadar nu se știe cu exactitate ce efecte ar putea avea asupra lor.

Vaccinul AstraZeneca, recomandat pentru persoane sub 65 de ani

„Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat în prezent doar pentru persoanele cu vârste între 18 şi 64 de ani”, a menţionat comisia germană de vaccinare, STIKO.

„Datele disponibile în prezent sunt insuficiente pentru evaluarea eficacităţii vaccinului (AstraZeneca) după vârsta de 65 de ani”, a mai explicat STIKO în continuare.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să anunțe vineri concluziile studiilor realizate asupra vaccinului AstaZeneca.

EMA a mai menționat că va autoriza vaccinul doar dacă rezultatele sunt suficient de solide și complete.

Detaliile analizei vor fi făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă online în jurul orei 14:00 GMT.

Reacția oficială din partea AstaZeneca

Stephen Evans, profesor, London School of Hygiene & Tropical Medicine, a vorbit despre eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

„Trebuie să existe mult mai multe detalii despre orice studiu al eficacității vaccinului înainte de a oferi comentarii. Datele nu sugerează că va exista o eficacitate mai scăzută la vârste mai înaintate pentru vaccinul Astra Zeneca.

Grupurile mai în vârstă au fost recrutate mai târziu decât ceilalţi. A existat mai puțin timp pentru a analiza această categoriile de vârstă. Dar dar vor fi disponibile date suplimentare în viitoarele analize”, a declarat

Vaccinul AstraZeneca este deja folosit pe scară largă în Marea Britanie, ţară unde vaccinarea este semnificativ mai avansată decât în Uniunea Europeană, scrie agenția de presă Agerpres.