Avertisment pentru părinți: „Mediul în care doarme micuțul dumneavoastră trebuie să fie cât mai gol”

Avertisment pentru părinți: „Mediul în care doarme micuțul dumneavoastră trebuie să fie cât mai gol” Sursa:sfatulparintilor.ro

Părinții au fost îndemnați să mențină mediul de somn al micuțului lor cât mai puțin încărcat. Medicii spun că bebelușii ar trebui să doarmă pe spate și să evite să împartă patul în orice circumstanțe.

Problemele cu care se confruntă copiii mici

În Marea Britanie, 196 de bebeluși și copii mici încă mor în fiecare an din cauza sindromului morții subite a sugarului (SIDS). În SUA, în jur de 3.500 de sugari mor, cifrele rămânând constante încă din anii 1990, după ce a fost lansată o campanie amplă de a dormi în siguranță. Nu este clar de ce unii bebeluși mor din cauza acestei afecțiuni, dar există îndrumări care pot ajuta la prevenirea acesteia.

Acum, pentru prima dată din 2016, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a subliniat recomandări pentru reducerea SIDS. Dr. Rachel Moon, profesor de pediatrie la Universitatea din Virginia, și autorul principal al recomandărilor au subliniat că acestea se aplică copiilor până la vârsta de un an. „Moartea unui copil este tragică, sfâșietoare și adesea poate fi prevenită. Dacă am învățat ceva este că bebelușii ar trebui să doarmă întotdeauna într-un pătuț, pe spate, fără jucării moi, perne, pături sau alte lenjerii de pat.”

Raportul afirmă că, deși mulți părinți pot alege să împartă patul cu copilul lor, pentru a ajuta la alăptare sau din cauza preferințelor culturale, acest lucru îl pune în pericol pe micuți.  „Dovezile sunt clare că acest lucru crește în mod semnificativ riscul de rănire sau deces al unui copil și, din acest motiv, AAP nu poate sprijini împărțirea patului în nicio circumstanță”, se arată în raport.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oferirea unei suzete în timpul somnului și la culcare este recomandată pentru a reduce riscul de SIDS.” Evitarea expunerii la fum și la nicotină în timpul sarcinii și după naștere este, de asemenea, esențială, la fel ca și evitarea consumului de alcool, marijuana, opioide și droguri ilicite în timpul sarcinii și după naștere, au spus experții.

Dormitul pe burtă nu este recomandat

Îndrumarea în ceea ce privește cea mai bună poziție de somn pentru copii este deosebit de importantă, deoarece dormitul pe burtă le poate bloca căile respiratorii sau poate provoca probleme cu respirația, ceea ce înseamnă că își respiră propriul aer expirat. Când se întâmplă acest lucru, nivelul de oxigen din corpul lor scade, iar nivelul de dioxid de carbon crește.

Creierul este conectat pentru a face copilul să se trezească și să plângă, permițându-i să primească mai mult oxigen, dar dacă acesta nu preia semnalul, nivelul de oxigen al bebelușului va scădea și va duce la moarte.

Factorii externi pot face copilul mai susceptibil la SIDS, cum ar fi dacă mama a fumat sau a băut alcool în timpul sarcinii, a consumat droguri sau a avut îngrijire prenatală inadecvată, potrivit Clinicii Mayo. Se crede că bebelușii care mor din cauza SIDS au probleme în reglarea ritmului cardiac, a respirației și a temperaturii, potrivit The Sun.