Avertisment Covid: O varianta „neobișnuită” Delta se răspândește rapid în mai multe țări europene. Ce spun experții despre noul pericol

Avertisment Covid: O varianta „neobișnuită” Delta se răspândește rapid în mai multe țări europene. Ce spun experții despre noul pericol Sursa: Pixabay

Veștile nu sunt bune deoarece oamenii de știință acordă o atenție deosebită unei tulpini mutante „neobișnuite” de coronavirus, sugerând că ramurile variantei Delta (B.1.617) se răspândesc rapid în Marea Britanie.

Subvarianta recent numită AY.43 a Covid a infectat deja peste 8.000 de oameni în Anglia de la apariția sa. La nivel global, AY.43 a infectat peste 80.000 de oameni. Virusul este o ramură a variantei Delta, care a fost principala cauză a infecțiilor pe tot globul.

Deși cercetătorii cred că subvarianta nu prezintă în prezent niciun pericol crescut pentru sănătatea publică, oficialilor li s-a spus să o monitorizeze îndeaproape. Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea Warwick, a declarat pentru MailOnline: „Se pare că există de de mult timp și nu am luat-o în seamă”.

Alți experți au asigurat că virusul nu este încă la fel de răspândit în Marea Britanie ca în alte țări

Jeffrey Barret de la Institutul Sanger:  „Această descendență este mult mai comună în afara Marii Britanii, așa că există posibilitate să fi venit din străinătate care, întâmplător, au crescut puțin. A crescut în Danemarca, Franța, Belgia și Germania, ceea ce ar putea fi un avantaj din punct de vedere biologic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Christinei Pagel, directorul Unității de Cercetare Operațională Clinică de la University College London, virusul are un avantaj de transmitere față de Delta de până la 18%.

Subvarianta AY.43 poartă o mutație unică cunoscută sub numele de N:Q9l, pe care Dr. Jeffrey a numit-o „neobișnuită”, dar încă nu există dovezi care să sugereze că face virusul mai transmisibil decât Delta.

O subvarianță şi mai îngrijorătoare este AY4.2 sau „Delta Plus”

Luna trecută, cercetătorii din Northumbria Matthew Bashton și Darren Smith au spus că oamenii de știință au identificat deja 75 de linii AY din Delta, fiecare cu „mutații definitorii suplimentare în genomul lor”.

Comparativ cu varianta Alpha, Delta a fost cu aproximativ 60% mai transmisibilă. Profesorul Pagel a declarat pentru CNBC: „Se pare că are un avantaj de transmisie între 12 și 18% față de Delta, așa că nu este o veste bună în acest sens. „Va face lucrurile un pic mai dificile, dar nu este un salt masiv”.

Pe 20 octombrie, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a dat subvariantei AY4.2 numele oficial VUI-21OCT-01. Agenția de sănătate a avertizat că „această sublinie a devenit din ce în ce mai comună în Regatul Unit în ultimele luni și există câteva dovezi timpurii că ar putea avea o rată de creștere mare în Marea Britanie comparativ cu Delta”.

Dr Jenny Harries, directorul executiv al UKHSA, a declarat: „Sfatul de sănătate publică este același pentru toate variantele actuale. „Vaccinați-vă după caz, continuați să fiți precauţi. Purtați o mască în spațiile aglomerate și, atunci când vă întâlniți cu oameni în interior, deschideți ferestrele și ușile pentru a ventila camera”, relatează Express.