Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București. Sute de blocuri și Spitalul Militar au rămas fără apă caldă

Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București. Sute de blocuri și Spitalul Militar au rămas fără apă caldă Sursa foto. EVZ

O nouă avarie la rețeaua de termoficare din București a lăsat mai multe blocuri și instituții fără apă caldă menajeră. A fost afectat inclusiv Spitalul Militar Central, una dintre cele mai mari instituții medicale din București. Conducerea Primăriei Municipiului București a dat explicații cu privire la cauzele defecțiunii precizând că astfel de situații ar putea să mai apară.

Reprezentanții companiei Termoenergetica au anunțat că în jur de 600 de blocuri din Sectorul 1 și mai multe imobile care adăpostesc instituții publice sau private au rămas fără apă caldă menajeră. Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei avarii majore care a afectat zeci de puncte termice. Între sediile de instituții care au rămas fără apă caldă se numără și Spitalul Militar Central. Pe site-ul companiei a fost postat un anunț conform căruia, lucrătorii de la serviciul de intervenții lucrează pentru remedierea situației. Potrivit anunțului, apa caldă va fi reluată duminică seara, în intervalul orar cuprins între 21.00 și 23.30, după ce avaria va fi reparată.

„Termenul afişat pentru punerea în funcţiune a punctului termic este estimat. Echipele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti S.A. lucrează în regim continuu pentru finalizarea în cel mai scurt timp a tuturor lucrărilor”, a transmis compania.

City Managerul Capitalei, Sorin Chiriţă, a care sunt cauzele acestui incident neplăcut care i-a afectat pe locuitorii Sectorului 1. El a enumerat printre cauze, întârzierea efectuării lucrărilor de mentenanță la sistemul de termoficare. De asemenea, a precizat că nici ritmul lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare nu este suficient de rapid, așa cum și-au asumat firmele contractate. Sorin Chiriță a precizat că astfel de avarii ar putea să mai apară în perioada următoare și din cauza schimbărilor de temperatură

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu siguranță vor mai fi și alte avarii, pentru că deja se încălzește afară și atunci când sunt schimbări de temperatură apar aceste situații”, a spus Sorin Chiriţă, conform Antena 3.

Sistemul de termoficare datează de 100 de ani

Rețeaua de termoficare ce deservește municipiul București este învechită și necesită investiții majore pentru reabilitare. La nivelul Capitalei, rețeaua de termoficare se întinde pe o lungime de 4.000 de km. Între aceștia, 1.000 de km sunt de rețea primară, iar restul de 3.000 de km reprezintă reţeaua secundară. În București mai există și peste 1.000 de puncte și module termice.

Sistemul de termoficare are o vechime de aproape 100 de ani, conform Știrile ProTV.

Până în 2019, fosta companie de termoficare a municipiuluI București, Radet a acumulat datorii de aproximativ 3,83 miliarde de lei, către compania ELCEN. Pe cale de consecință, pe 11 noiembrie 2019, în mandatul Gabrielei Firea, magistrații Curții de Apel București au decis intrarea în faliment a Radet. Ulterior, activitatea de termoficare a fost preluată de Termoenergetica.

Nicușor Dan promitea 300 de kilometri de rețea reabilitată

După preluarea mandatului de primar general, Nicușor Dan a anunțat un amplu program de investiții în reabilitarea rețelei de termoficare. El a promis că în primii trei ani de mandat va reabilita 300 de kilometri de rețea principală, însă nu a reușit să se țină de promisiune. În toamna anului trecut, Nicușor Dan anunța că a semnat contracte de reabilitare pentru 210 kilometri de rețea, iar termenul de finalizare a investiției este de patru ani.

„Vă anunţ atribuirea contractelor pentru reabilitarea celor 210 kilometri de reţea de termoficare din bani europeni. E vorba de o lucrare care, conform atribuirii, are o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro bani europeni. Pentru restul o să mergem pentru un împrumut. E posibil ca pentru o parte din rest să avem, de asemenea, bani europeni. Este vorba de contracte de proiectare şi execuţie.

Termenul de finalizare - patru ani, deci imediat ce vom semna va începe proiectarea şi lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Sunt cinci tronsoane care au aproximativ 40 de kilometri fiecare şi fiecare dintre ele are o asociere de constructori. Toţi constructorii sunt români”, spunea primarul general în luna octombrie.