Avarie la centrala de la Brazi a companiei Petrom. Sistemul energetic național a intrat în regim de import de energie electrică
- Antonia Hendrik
- 10 februarie 2023, 09:10
Centrala pe gaze a Petrom de la Brazi funcționează la jumătate din capacitate, după o avarie care a avut loc în această dimineață. România a început să importe energie electrică.
O avarie s-a produs la centrala electrică pe gaz a companiei Petrom, de la Brazi. Ieșirea centralei din sistem a dus la trecerea în regim de import de energie electrică. Timpul de reparație a fost anunțat, inițial, pentru ora 11.00.
„Declanșare intempestivă. Funcționare neconformă regulator temperatură abur SI_IP HRSG_2”, a anunțat Transelectrica.
Avaria a afectat o turbină pe gaz și jumătate din capacitatea turbinei cu abur
Incidentul, care afectează o turbină pe gaz și jumătate din capacitatea turbinei cu abur, a avut loc la ora 08.11 în această dimineață, potrivit datelor Transelectrica, iar centrala ar urma să funcționeze din nou la capacitate începând cu ora 11.00.
Ca urmare a ieșirii bruște din sistem a capacităților de la Brazi, sistemul energetic național a intrat în regim de import de energie electrică, în condițiile în care la acea oră energia eoliana era în scădere, iar aportul suplimentar al Hidroelectrica nu a putut compnsa ieșirea grupurilor de la Brazi. La ora aceasta România importă circa 660 MW de energie electrică.
Centrala electrică de la Brazi, cu o putere instalată totală de 860 MW, a produs anul trecut 5,01 TWh de energie electrică, în creștere cu 5% față de rezultatul anului 2021 și cea mai mare de când a fost pusă în funcțiune, în urmă cu 10 ani.
Sistemul energetic național a intrat în regim de import de energie electrică
Începând cu ora ieșirii centralei din rețea, sistemul energetic național a intrat în regim de import de energie electrică, în condițiile în care la acea oră energia eoliana era în scădere, iar aportul suplimentar al Hidroelectrica nu a putut compensa ieșirea grupurilor de la Brazi.
Centrala de la Brazi va produce mai puțin în acest an, estimează Petrom, din cauza unei revizii programate pentru această primăvară.
„Producția totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică față de 2022 (2022: 5,0 TWh) în contextul unei opriri planificate de o durată mai mare, de două luni și jumătate pentru întreaga capacitate, in perioada martie-mai. (2022: o lună pentru întreaga capacitate și o lună pentru jumătate din capacitate)”, arată compania. Avaria a fost remediată, potrivit reprezentanților Petrom, citaţi de e-nergia.ro.