Autoritatea Palestiniană suspendă transmisiile Al Jazeera

Autoritatea Palestiniană suspendă transmisiile Al Jazeeraal jazeera / Sursa foto Youtube

Radiodifuzorul Al Jazeera continuă să se afle în vizorul cenzurii. După închiderea impusă în mai de guvernul israelian, în prima zi a anului 2025, Autoritatea Națională Palestiniană, care guvernează oficial unele zone din Cisiordania, a decis să suspende emisia și toate activitățile canalului în teritoriile ocupate.

„Măsura luată de un comitet interministerial – relatează agenția palestiniană Wafa – va rămâne în vigoare până când Al Jazeera își va rezolva statutul juridic, considerat că încalcă legile și reglementările din Palestina”.

Al Jazeera, acuzată că difuzează „conținut incitant și înșelător”

Radiodifuzorul este acuzat că difuzează „conținut incitant și înșelător, că răspândeşte dezinformaarea și amestecul în treburile interne”, alimentând astfel „diviziunea și instabilitatea”.

Pe de altă parte, postul a acuzat AP că acționează continuând ceea ce a făcut Israelul, creând un climat ostil jurnaliștilor săi și a cerut anularea sancțiunii cât mai curând posibil pentru a permite reporterilor săi să lucreze fără amenințări sau intimidare.

„Al Jazeera Media Network – citim într-o declarație publicată pe site-ul radiodifuzorului – consideră această decizie nimic altceva decât o încercare de a descuraja postul să acopere evenimentele care au loc în teritoriile ocupate. Și, din păcate, o astfel de decizie este în conformitate cu acțiunea anterioară întreprinsă de guvernul israelian, care a închis sediul Al Jazeera din Ramallah”.

Luptele între facțiunile palestiniene și Al Jazeera

Pentru a înțelege ce se află în spatele suspendării Al Jazeera, trebuie să ne întoarcem la începutul lui decembrie 2024.

În acele zile, AP a lansat o operațiune numită Protejează Patria, pentru a lovi și a slăbi grupurile de luptă legate de Jihadul Islamic și Hamas și, în același timp pentru a trimite un mesaj lui Netanyahu și Casei Albe (în vederea învestirii lui Trump) prin care să demonstreze că își poate restabili controlul în zonele în care se află cei mai activi militanți.

Astfel, a fost reaprins conflictul dintre facțiunile palestiniene care durează de aproape 20 de ani și care nu s-a încheiat niciodată.

Forțele de securitate ale AP au desfășurat o serie de raiduri și incursiuni în orașul Jenin, un oraș cetate al rezistenței armate, cu un stil similar celui adoptat de armata israeliană în acest tip de operațiuni.

Însoțind acțiunile cu întreruperea apei, electricităţii și activitaţilor școalare în institutele UNRWA și izolând tabăra de refugiați cu mijloace militare care blocau ieșirile și intrările.

Acest lucru a dus la lupte intense care au durat zile întregi, în care au fost ucise cel puțin 11 persoane și alte 50 au fost arestate. Printre victime (știrea a fost dată de reporterii Al Jazeera) se află și Yazid Ja'ayseh, comandantul Brigăzilor Jenin.

Un fel de război civil

Potrivit AP, și-au pierdut viața cinci ofițeri. Există, de asemenea, mai multe rapoarte de abuz și violență din partea forțelor de securitate, inclusiv împotriva civililor.

Uciderea lui Shatha al-Sabbagh, în vârstă de 21 de ani, o jurnalistă palestiniană, studentă la Universitatea Deschisă Al-Quds și sora unui afiliat Hamas, se încadrează în acest context.

Fata a fost lovită în cap de un glonț sâmbătă, 28 decembrie, în timpul unui schimb de focuri, și a murit înainte de sosirea ajutoarelor. Într-o declarație pe Telegram, familia a acuzat forțele AP „că sunt pe deplin responsabile de această crimă odioasă”.

Crima, citim în continuare, „este dovada clară a abaterii periculoase a aparatului de securitate al Autorității, care acum în loc să se confrunte cu ocupația brutală, își întoarce armele împotriva oamenilor săi”.

Al Jazeera promite să nu renunțe

Purtătorul de cuvânt al forțelor de securitate palestiniene, Anwar Rajab, a respins acuzațiile, argumentând că, pe baza imaginilor și mărturiilor, ofițerii nu se aflau la fața locului în momentul morții tinerei.

Este, a spus el, „o crimă odioasă comisă de indivizi fără lege care au tras fără discernământ”.

Confruntările din ultima lună au fost raportate și analizate în profunzime de Al Jazeera, care leagă acum oprirea ordonată de AP de reflectarea evenimentelor și de criticile pe care jurnaliştii săi le-au adus operațiunii.

„Autoritatea palestiniană a interzis deja Al Jazeera să relateze de la Jenin pe 24 decembrie, din cauza acoperirii atacurilor asupra luptătorilor din rezistență din Cisiordania ocupată”, atacuri care s-au „intensificat în ultimele patru săptămâni”.

Însă, „această decizie nu ne va distrage atenția de la angajamentul nostru de a ne continua activitatea în Cisiordania”, subliniază radiodifuzorul.

(Articol de Giulia Zaccariello, Il Fatto Quotidiano; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)