Deconectări în lanț în regiunea transnistreană. După gaz, căldură și energiei electrică, oamenii rămân și fără apă
- Ana Munteanu
- 5 ianuarie 2025, 13:51
Republica Moldova. Din 1 ianuarie, cetățenii din regiunea transnistreană stau în frig, fără gaze naturale, apă caldă și periodic fără lumină. Criza energetică are un efect în lanț, afectând inclusiv alimentarea cu apă rece în mai multe zone ale regiunii.
Acest lucru se întâmplă din cauza că sistemele de pompare, dependente de energie electrică, sunt oprite, lăsând locuitorii fără acces la apă potabilă. Oamenii din regiune sunt îndemnați să-și facă rezerve de apă, întrucât întreruperile devin tot mai imprevizibile. De asemene, furnizorul de apă anunță că din cauza presiunii joase, locuitorii etajelor superioare vor fi cei mai afectați.
Pe malul stâng se înregistrează un deficit acut de energie electrică
Guvernul de la Chișinău a anunțat duminică că volumul de energie electrică produs de MGRES/Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu este suficient, în regiune fiind efectuate deconectări pe ore. Deconectările au loc pentru a evita supraîncărcarea rețelei.
În acest scop, teritoriul regiunii ar fi fost divizat în 16 grupuri. Intervalele deconectărilor sunt în creștere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Totodată, au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal și decorativ după ora 20:00.
Localitățile controlate de autoritățile constituționale, afectate de deconectări
De deconectări au fost vizate și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Autoritățile centrale au anunțat că țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor.
Energia electrică pentru malul stâng este asigurată, în prezent, de MGRES/Centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune, și hidrocentrala de la Dubăsari. Din datele disponibile public, MGRES dispune de stocuri de cărbune care vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior.
Începând cu 1 ianuarie curent, concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către SA Moldovagaz. Toată cantitatea de gaz care era furnizată până la 1 ianuarie de către Gazprom era direcționată către Tiraspoltransgaz. Ca rezultat al deciziei Gazprom, din 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde.