Sfântul Ioan Botezătorul-ultima dintre „sărbătorile de iarnă”

Sfântul Ioan Botezătorul-ultima dintre „sărbătorile de iarnă”Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Ioan Botezătorul-ultima dintre „sărbătorile de iarnă”. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul este celebrat pe 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează.

Sfântul Ioan Botezătorul are sărbătorite Soborul, Nașterea, Tăierea Capului, trei „Aflări ale Capului”. Sunt toate sărbători importante, pe care creștinii le respectă și le consacră un alai de ritualuri și de obiceiuri.

Sfântul Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei și al lui Zaharia

Sfântul Ioan s-a născut cu șase luni înaintea Mântuitorului. Ziua sa de naștere se celebrează pe 24 iunie. I se spune Sânzâiene sau Drăgaica. A fost considerat un ascet, un ultim profet al Vechiului Testament. I s-a spus Înainte Mergătorul Domnului. Mânca doar miere de albine sălbatice și lăcuste. Purta numai o haină din păr de cămilă.

Din poruncă divină, a început să boteze oamenii la râul Iordan, predicând venirea „Celui ce botează cu foc și Duh Sfânt”. Sfântul Ioan Botezătorul L-a botezat pe însuși Mântuitorul Hristos. Duhul Sfânt, „în chip de porumbel a adeverit Întruparea Cuvântului” spune o cântare pe care preoții o rostesc cu ocazia Botezului Domnului.

Sfântul Ioan critică desfrânarea tiranului Irod Antipa și Irodiadei. Cine i-a cerut moartea

Sfântul Ioan Botezătorul a criticat dur relația dintre Irod Antipa și Irodiada, amanta sa, de fapt soția fratelui său vitreg Filip. Aceasta avea o fiică, Salomeea. Salomeea i-a promis lui Irod că îi va dansa provocator dacă el îl va ucide pe Sfântul Ioan. Tiranul a acceptat și crima s-a înfăptuit. Creștinii au luat capul Sfântului Ioan Botezătorul și l-au ascuns cu cinste. Capul va fi considerat pierdut dar va fi descoperit de trei ori, miraculos.

Sfântul este celebrat ca un sfânt important al calendarului creștin ortodox. Simbolistica sa este extraordinară în lumea creștină, în special în politică. Istoria Europei este plină de mărturii ale existenței mențiunilor Sfântului Ioan Botezătorul.

Domnitorii români purtau numele Ioan în titulatura oficială

Sfântul Ioan este patronul celor mai mulți români. Este cel mai purtat nume creștin din România. Domnitorii Munteniei și Moldovei aveau titulatura „IO Mircea Voievod și Domn” etc. „IO” reprezintă varianta prescurtată a numelui Sfântului Ioan. Așadar, ziua de 7 ianuarie este de departe cea mai mare sărbătoare din prima săptămână a noului an.

Ne puteți urmări și pe Google News