Dupa ce ati facut o operatie, va puteti alege cu o infectie care sa duca la aparitia unor complicatii.
Un pacient care se interneaza in spital chiar si pentru o simpla interventie chirurgicala risca sa se aleaga cu o infectie din cauza asistentelor care nu se spala pe maini inainte sa panseze o rana, sa faca o injectie sau sa schimbe un pansament, dar si a vizitatorilor care intra si ies din saloane dupa bunul plac.
Sase intr-o camera si WC-uri la comun
Circuitele de sterilizare din spitale nu functioneaza nici ele corect: in unele unitati nu exista recipienti adecvati pentru colectarea deseurilor, rufele murdare nu sunt separate corect de cele curate, iar alimentele nu sunt depozitate in conditii speciale de siguranta.
In plus, saloanele si sectiile de terapie intensiva nu sunt igienizate in profunzime macar o data la un an, cu aparate speciale cu aerosoli, iar pacientii stau cate sase intr-o singura camera si folosesc la comun WC-urile de pe holuri.
Un raport al Centrului de Calcul si Statistica Sanitara al Ministerului Sanatatii Publice arata ca peste zece mii de pacienti internati anul trecut in spitale au facut infectii intraspitalicesti, cele mai multe fiind contractate de copii si de femeile operate in sectiile de ginecologie.
„Vorbea la telefonul mobil in timp ce ma pansa” A.D., o femeie trecuta de 50 de ani, povesteste ca a fost internata anul trecut la Spitalul Fundeni, la sectia de chirurgie generala, unde nu igiena din saloane a dezamagit-o, ci inconstienta asistentelor.
„Nu se spala pe maini inainte sa ma panseze, imi stranuta pe rana, vorbea la telefonul mobil in timp ce schimba pansamentul, nu isi tinea parul strans, nu purta masca, dar primea in fiecare zi cate o suta de mii de lei pentru serviciile prestate”, caracterizeaza femeia comportamentul asistentei care a ingrijit-o. Despre saloane spune in schimb ca erau modernizate, camerele aerisite, iar baile curate.
Dispozitivele introduse in vena nu se schimba des
Aparatele si tuburile chirurgicale nu sunt nici ele manevrate intotdeauna de asistente care s-au spalat pe maini, iar dispozitivele introduse in venele pacientilor nu sunt schimbate suficient de des.
„Cateterul (n.r. - tub flexibil din plastic) trebuie schimbat la 24 de ore, iar in spitalele de la noi stai cu el cateva zile”, spune Cornelia Taras, medic anestezist la Spitalul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”.
„Din cauza nerespectarii masurilor de igiena la trecerea de la un bolnav la altul, sondele urinare se infecteaza si ele la noi dupa trei zile, in timp ce in Occident asta se intampla dupa cinci zile”, spune medicul Radu Stoica, seful Sectiei de Terapie Intensiva de la Institutul de pneumologie „Marius-Nasta” din Bucuresti.
Rapoartele medicale confirma ca mai mult de jumatate dintre infectiile nosocomiale apar pentru ca se folosesc incorect dispozitivele de acces intravenos.
Germeni cantonati in peretii spitalelor
„Folosirea neingradita a antibioticelor a dus la „progresul biologic” al germenilor si la aparitia unor exemplare plurirezistente care deja reprezinta o problema de sanatate publica”, este de parere dr. Cornelia Taras.
Microflora este deosebit de rezistenta si agresiva in spitalele din Romania, unii bacili, cum este Koch, pot persista mai mult timp, inclusiv in peretii unui spital.
Simptome
Febra, primul semn al infectiei
Infectiile intraspitalicesti apar cel mai frecvent la pacientii care au fost intubati mai multe zile, dar si la cei cu imunitate scazuta - copii, varstnici ori femeile gravide.
Primul semn al infectiilor nozocomiale este febra aparuta dupa internarea in spital. Infectiile intraspitalicesti apar la 48 de ore dupa internare, dar se pot manifesta si in primele 90 de zile dupa externare. Ele pot agrava starea pacientilor.