Evenimentul Zilei > International > Atentat sângeros lângă o bază americană din Afganistan. Zeci de norți și răniți
Atentat sângeros lângă o bază americană din Afganistan. Zeci de norți și răniți

Atentat sângeros lângă o bază americană din Afganistan. Zeci de norți și răniți

Cel puţin 17 persoane au fost ucise şi 21 rănite, joi seara, într-un atentat cu vehicul capcană la sud de Kabul, au anunţat surse oficiale cu câteva ore înainte de începerea unui armistiţiu.

”Un număr de 17 morţi şi 21 de răniţi au fost aduşi la spitalul nostru. Între victime sunt civili şi soldaţi”, a declarat pentru AFP doctorul Sediqullah, directorul secţiei de urgenţă a spitalului din capitala provinciei Logar, unde a avut loc atacul, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Forţe inamice au întreprins un atac împotriva bazei aeriene din Bagram în această dimineaţă, ţintind o instalaţie medicală în construcţie şi destinată afganilor care locuiesc lângă bază”, se spune într-un comunicat al misiunii NATO în Afganistan, Resolute Support.

„Cinci civili răniţi au fost transferaţi la spital”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Parwan, Wahida Shahkar, informează Agerpres.

Guvernatorului districtului Bagram, Abdul Shukoor Qudoosi, a declarat la rândul său că „explozia puternică” ce „a avariat mai multe case” s-a soldat cu „peste 50 de civili răniţi”.

Atentatul nu s-a soldat cu victime printre forţele de coaliţie, se precizează în comunicatul Resolute Support.

Atacul, care nu a fost revendicat deocamdată, a intervenit pe fondul reluării discuţiilor dintre talibani şi SUA, la Doha, pentru a ajunge la o retragere a forţelor americane din Afganistan, în schimbul unor măsuri de răspuns din partea insurgenţilor.

Guvernatorul a menţionat că atacul a implicat o maşină-capcană şi atacatori înarmaţi.

Baza din Bagram, aflată sub controlul forţelor americane, este situată la circa 60 de kilometri la nord de Kabul. Preşedintele american Donald Trump a efectuat aici o vizită-surpriză la 28 noiembrie, pentru a sărbători Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei) alături de trupele americane şi a se întâlni cu preşedintele afgan Ashraf Ghani.

Violenţa în Afganistan rămâne neobişnuit de crescută în pofida negocierilor de pace cu talibanii, potrivit unui raport oficial american publicat joi, care constată o creştere bruscă a numărului de victime civile în al doilea trimestru, notează France Presse şi dpa.

Raportul survine după ce talibanii au anunţat o nouă încetare a focului de trei zile odată cu sărbătoarea Eid al-Adha, la sfârşitul acestei săptămâni.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: