”Un număr de 17 morţi şi 21 de răniţi au fost aduşi la spitalul nostru. Între victime sunt civili şi soldaţi”, a declarat pentru AFP doctorul Sediqullah, directorul secţiei de urgenţă a spitalului din capitala provinciei Logar, unde a avut loc atacul, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Forţe inamice au întreprins un atac împotriva bazei aeriene din Bagram în această dimineaţă, ţintind o instalaţie medicală în construcţie şi destinată afganilor care locuiesc lângă bază”, se spune într-un comunicat al misiunii NATO în Afganistan, Resolute Support.

„Cinci civili răniţi au fost transferaţi la spital”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Parwan, Wahida Shahkar, informează Agerpres.

Guvernatorului districtului Bagram, Abdul Shukoor Qudoosi, a declarat la rândul său că „explozia puternică” ce „a avariat mai multe case” s-a soldat cu „peste 50 de civili răniţi”.

Atentatul nu s-a soldat cu victime printre forţele de coaliţie, se precizează în comunicatul Resolute Support.

Atacul, care nu a fost revendicat deocamdată, a intervenit pe fondul reluării discuţiilor dintre talibani şi SUA, la Doha, pentru a ajunge la o retragere a forţelor americane din Afganistan, în schimbul unor măsuri de răspuns din partea insurgenţilor.

Guvernatorul a menţionat că atacul a implicat o maşină-capcană şi atacatori înarmaţi.

Baza din Bagram, aflată sub controlul forţelor americane, este situată la circa 60 de kilometri la nord de Kabul. Preşedintele american Donald Trump a efectuat aici o vizită-surpriză la 28 noiembrie, pentru a sărbători Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei) alături de trupele americane şi a se întâlni cu preşedintele afgan Ashraf Ghani.

Violenţa în Afganistan rămâne neobişnuit de crescută în pofida negocierilor de pace cu talibanii, potrivit unui raport oficial american publicat joi, care constată o creştere bruscă a numărului de victime civile în al doilea trimestru, notează France Presse şi dpa.

Raportul survine după ce talibanii au anunţat o nouă încetare a focului de trei zile odată cu sărbătoarea Eid al-Adha, la sfârşitul acestei săptămâni.