Evenimentul Zilei > Social > Asociația Jurnaliștilor Civici a adus Crăciunul copiilor nevăzători
Asociația Jurnaliștilor Civici a adus Crăciunul copiilor nevăzători

Asociația Jurnaliștilor Civici a adus Crăciunul copiilor nevăzători

Cum îți imaginezi tu lumea?, întreabă un adult un copil nevăzător, care pipăia cu timiditate ramurile bradului de Crăciun. „Cred că e frumoasă. Dar... Știi ce curiozitate am eu? Aș vrea să știu cum arată Raiul!”, a spus puștiul. Zece ani de primăveri a adunat în buchetul vieții, dar nu a văzut niciuna. S-a născut orb.

Ca el sunt și alți 30 de prichindei din Centrul de Îngrijire și Găzduire Neghiniță. Anul acesta a fost al 7-lea an în care Asociația Jurnaliștilor Civici (AJC) le-a adus sfânta Sărbătoare a Crăciunului, cu daruri, spectacol și cuvintele calde ale părintelui Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou.

De la mic la mare, micuții au între 6 și 14 ani. Și sunt 30. Cea mai mare parte dintre ei sunt total nevăzători, restul, mai norocoși, doar parțial. Au nevoie permanentă de asistență și, de aceea își petrec fiecare zi, de luni până vineri și deseori și weekendurile, în centrul de nevăzători „Neghiniță”, din Capitală. Aproape toți vin din familii fără posibilități, din sate și comune, astfel că aici găsesc și o masă caldă, pe lângă ajutorul necesar pentru a învăța lumea înconjurătoare după simțul mâinii, a mirosului și a auzului.

De Sărbători, copiii sunt luați adesea acasă de familie, însă Iepurașul de Paște, Moș Nicolae sau Moș Crăciun vine doar la Centru. Și vine mereu cu „domnul Silviu Ionescu de la Asociație”. Toții copiii îl asociază cu bucuria, pentru că de șapte ani vine încărcat cu daruri pentru ei, le face serbări și le arată lumea.

De Moș Nicolae, Silviu Ionescu și voluntarii din Asociația Jurnaliștilor Civici, în care sunt incluși mai mulți elevi și studenți, i-au dus pe micuți la Operetă, să se bucure de cele mai frumoase glasuri ale scenei românești. Dar micuții așteptau cu nerăbdare să vină Moș Crăciun, pentru că toți visau la câte o jucărie deosebită. „Pentru noi Crăciunul vine când vine domnul Silviu”, strigă un copilaș entuziasmat că timpul se scurge rapid până la începerea festivității din sala de mese de la Neghiniță. Ceilalți îl aprobă și se strâng ciorchine către vocea puștiului care ținea socoteala timpului. În brad, sus, deasupra lor, stătea agățat un ochi făcut din beteală…

 

Porțile Raiului s-au deschis prin voci divine

Părintele Emil Cărămizaru s-a alăturat acestor acțiuni de la Neghiniță încă din primii ani. De atunci, an de an, duhovnicul vine la micuți cu saci plini de fructe, dar le aduce și câte o surpriză deosebită. Anul acesta a venit însoțit de doi tenori, Alin Stoica și Mădălina Radu, care au făcut sufletele micuților să vibreze. „Cred că așa se aud îngerii în Rai”, spune o copilă fascinată. Părintele Cărămizaru le-a oferit Sfânta Împărtășanie, intrând într-un joc duios cu micuții, lăsându-l pe unul dintre ei să-i ofere și lui Împărtășania, „poate va avea chemare și va ajunge un mesager al Domnului”, au spus cei prezenți.

 

Jucării speciale

Copiii au primit jucării potrivite pentru condiția lor, de exemplu, mașinuțe care vin atunci când sunt strigate. Au primit și dulciuri și fructe, dar cel mai important, au primit atenția specială după care tânjesc, în singurătatea lăuntrică pe care le-o menține întunericul ochilor.

 

Și voi puteți ajuta

Dacă doriți să ajutați Asociația Jurnaliștilor Civici pentru a-și continua acțiunile, puteți dona în conturile:

RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, CIF 32814287, Swift BRDE ROBU, deschis la BRD filiala Banu Manta, pe numele Asociatia Jurnalistilor Civici

Puteți lua legătura cu reprezentanții AJC, Silviu Ionescu – 0730660424 și prin e-mail: sandra.salagean@evzgroup.ro

AJC mulțumește sponsorilor acestui eveniment: SC. ART&CRAFT Design srl, Intertoy Zone srl și Caldo Privat Security, cât și elevilor-voluntari, Ștefania Dima, Karina Barbu, Alexandru Frunză și Ștefan Pârvan.