Asimptomaticii pot transmite virusul? Sunt un „motor tăcut” al răspândirii? Ce spun cercetătorii

 Asimptomaticii pot transmite virusul? Sunt un „motor tăcut” al răspândirii? Ce spun cercetătorii

Sunt şi opinii științifice potrivit cărora persoanele asimptomatice pot reprezenta un risc semnificativ pentru sănătatea publică, în pofida riscului scăzut de transmisie, pentru că este mult mai probabil ca ele să participe la viața comunității, în loc să se izoleze.

Dar opiniile de acest fel sunt contrazise de altele, care argumentează că asimptomaticii nu ar prezenta un risc atât de mare, deoarece “nu tușesc și nu strănută la fel de mult, probabil nu contaminează suprafețele asemenea altor oameni”.

Revista Nature îl citrează pe Muge Cevik, cercetător la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie, care arată că, deoarece majoritatea bolnavilor prezintă simprome, concentrarea pe identificarea acestora ar elimina, probabil, cele mai multe situații de transmisie a virusului. Cevik și colegii săi au realizat o analiză a 79 de studii privind dinamica virală, ce arată că, potrivit unora dintre aceste cercetări, asimptomaticii prezintă încărcări virale inițiale similare cu persoanele simptomatice, dar par să elimine virusul mai repede și sunt infecțioși pe perioade mai scurte.

Cevik arată, însă, că, deși există acum mai multe informații despre infecțiile asimptomatice, persoanele care nu prezintă simptome ar trebui să continue, oricum, să respecte măsurile menite să reducă răspândirea virală, precum purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea socială.

Ne puteți urmări și pe Google News