Evenimentul Zilei > Social > Arhivele Naționale păstrează DOVEZILE. Ce medie a avut Regele Mihai la examenul de bacalaureat. Care a fost MAREA PASIUNE a Majestăţii Sale
Arhivele Naționale păstrează DOVEZILE. Ce medie a avut Regele Mihai la examenul de bacalaureat. Care a fost MAREA PASIUNE a Majestăţii Sale

Arhivele Naționale păstrează DOVEZILE. Ce medie a avut Regele Mihai la examenul de bacalaureat. Care a fost MAREA PASIUNE a Majestăţii Sale

Înainte să devină rege, Mihai, mare voievod de Alba-Iulia, cum era titulatura sa oficială, era un elev pasionat de matematică și aeronautică. Mai exact, acesta a învăţat cot la cot cu băieţi de viţă nobilă, dar şi cu fii de ţărani. Mărturie sunt câteva dintre caietele sale de şcoală, păstrate de Arhivele Naţionale. Regele şi-a regăsit caietele, cu lacrimi în ochi, în 2006, atunci când a făcut o vizită la Arhivele Naţionale, însoţit de regina Ana.

Reamintim că Regele Mihai va fi adus în ţară pe 13 decembrie, iar sâmbăta viitoare va fi înmormântat în locul unde se odihnesc şi cei care au stat înaintea sa pe tronul ţării… zile în care toată ţara va fi în doliu. 100 de personalităţi din întreaga lume sunt aşteptate să participe la funeralii.

Regele Mihai avea 11 ani, când, tatăl său, Carol al II-lea a înfiinţat la Palatul Regal o clasă de liceu specială, potrivit Digi 24.  S-a numit Clasa Măriei Sale, Marelui Voievod Mihai de Alba Iulia, titlulatura de atunci a Majestăţii Sale. Erau 12 elevi, din toate categoriile sociale. Doar 4 dintre ei au dat examenul de bacalaureat, potrivit documentelor de la arhive.

 

Matematică, română, gimnastică, franceză, mecanică, zoologie, desen şi istorie erau materiile predate de dascăli de seamă regelui Mihai şi colegilor săi. Nicolae Iorga era unul dintre ei. Pe rafturile Arhivelor Naţionale, există şi carnetul folosit de Mihăiţă, cum îl alinta tatăl său. Printre foile gălbejite se pot descifra cu uşurinţă temele date de profesori, şi semnătura regelui Carol al II lea, că a luat la cunoştinţă ce are de făcut fiul său pentru a doua zi.

În aceeaşi perioadă, tânărul voievod îşi descoperea pasiunea pentru aeronautică. Tatăl său l-a încurajat şi l-a înscris la Şcoala Tehnică a Aeronauticii.

Mihai a fost unul dintre cei 4 elevi din clasa Măriei sale care s-a înscris la bacalaureat. Regele a încheiat examenul cu media 9.50.În cutiile păstrate cu stricteţe, există şi certificatul de naştere al Regelui Mihai. Documentul e semnat de Regele Ferdinand, de Regina Maria, şi de tatăl său, Carol al II lea. Data: 25 octombrie 1921. Ora naşterii: 19:40.