Evenimentul Zilei > Social > Arheolog român, descoperire epocală pentru istoria SUA!
Arheolog român, descoperire epocală pentru istoria SUA!

Arheolog român, descoperire epocală pentru istoria SUA!

Prezenţa oamenilor pe contimentul nord-american datează de cel puţin 30.000 de ani, o vechime aproape dublă faţă de estimările de până acum, potrivit concluziilor unor cercetări arheologice ale căror rezultate au fost publicate miercuri în revista Nature, printre autori se numărându-se şi un arheolog român.

Printre artefactele colectate au fost găsite și 1.900 de unelte din piatră cioplită, care dovedesc că prezenţa oamenilor în grota Chiquihuite (nordul Mexicului) datează de peste 33.000 de ani şi s-a întins pe o perioadă de 20.000 de ani, conform celor  două studii, informează AFP.

”Cercetările noastre aduc noi dovezi referitoare la o prezenţă străveche a oamenilor pe teritoriul Americii”, ultimul continent continent ocupat de om, a declarat arheologul român Ciprian F. Ardelean, autor principal al unuia dintre cele două studii, potrivit Agerpres.

Cele mai vechi artefacte descoperite în această grotă, situată la o altitudine destul de mare, unde au fost realizate săpături încă din 2012, au fost datate cu radiocarbon (sau carbon 14) ca provenind dintr-o perioadă cuprinsă între 33.000 şi 31.000 de ani î.e.n. ”Sunt puţin numeroase, dar sunt totuşi aici”, a afirmat cercetătorul de la Universitatea Autonomă din Zacatecas (Mexic).

Originile primilor ocupanţi ai Americii sunt intens dezbătute în rândul antropologilor şi arheologilor.

Timp de mai multe decenii, teza cea mai frecvent acceptată a fost cea a unei prezenţe umane datând din urmă cu 13.000 de ani, ce corespunde perioadei denumite Clovis, considerată mult timp drept prima cultură de pe continentul american, care a stat la originea strămoşilor amerindienilor.

Această teorie a culturii primitive Clovis a fost contestată în ultimii 20 de ani, odată cu noi descoperiri potrivit cărora primele populaţii erau mai vechi, însă doar până la 16.000 de ani în urmă.

”Aşa se întâmplă imediat după descoperirea unor situri mai vechi de 16.000 de ani: prima reacţie este fie negarea, fie o aprobare puternică”, a mai spus cercetătorul.

Ciprian F. Ardelean a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în prezent este profesor şi cercetător la Universitatea Autonomă din Zacatecas.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: