Aproximativ 10% de medici vor să renunțe la gărzile suplimentare. Revendicările angajaților din sănătate

Aproximativ 10% de medici vor să renunțe la gărzile suplimentare. Revendicările angajaților din sănătateMedici români.Sursa foto: Dreamstime

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a transmis că mai multe cadre medicale care efecteau gărzi suplimentare normei de bază intenționează să nu mai facă acest lucru. Reprezentanții sindicatului cer Guvernului să rezolve problemele semnalate de medici.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că 10% din medici intenționează să nu mai facă gărzi suplimentare. Sindicaliștii au explicat că această acțiune este una de avertizare și are drept scop de a determina Guvernul să găsească soluții pentru revendicările medicilor. Federația deja a publicat o prezentare detaliată privind toate problemele cu care se confruntă angajații din sistemul public de sănătate.

Liderii de sindicat au cerut ca salariul de bază să fie la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate. De asemenea, federația vrea ca CIM-urile aferente gărzilor suplimentare să fie plătite tot la acest nivel. Sindicaliștii au cerut Guvernului ca sporurile pentru condiţiile de muncă să fie raportate la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.

Solidaritate Sanitară” a solicitat și ca sporurile de tură și cele pentru lucrul în zilele libere legale să fie raportate la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal, dar și ca plata gărzilor medicilor să se facă la nivelul tarifului orar al normei de bază. Sindicaliștii vor ca proiectul de Lege a salarizării negociat de Ministerul Sănătății să fie adoptat cât mai repede.

Revendicările cerute de angajații din Sănătate

Sindicaliștii cer ca Guvernul să accepte propunerile federației privind contractul colectiv de muncă la nivel de sector, dar și ca acest contract să fie încheiat și înregistrat. În plus, angajații din sănătate vor ca valoarea indemnizației de hrană să fie actualizată luând în calcul salariul minim în plată. De asemenea, medicii vor ca această indemnizație să fie scoasă din calculul limitei aplicabile sporurilor.

În același timp, reprezentanții federației vor să fie deblocate posturile din sistemul public de sănătate, dar și să fie crescute cheltuielile pentru sănătate din Produsul Intern Brut la nivelul UE. „Solidaritatea Sanitară” a solicitat ca măsurile de reformă propuse pentru sistemul sanitar să fie aplicate cât mai repede, se precizează în comunicatul federației. Pe lista revendicărilor se mai află și:

  • reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaţilor din sănătate şi acordarea drepturilor aferente activităţilor aferente,
  • finanţarea formării profesionale continue a profesioniştilor din sănătate,
  • eliminarea dialogului social preferenţial şi a discriminării angajaţilor din sănătate în privinţa dreptului de a iniţia un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

Ne puteți urmări și pe Google News