Evenimentul Zilei > Social > Apophis va lovi Pământul? NASA spune totul clar
Apophis va lovi Pământul? NASA spune totul clar

Apophis va lovi Pământul? NASA spune totul clar

Apophis, asteroidul botezat după zeul egiptean al răului și al distrugerii, trece iar prin apropierea Pământului. NASA a făcut anunțul mult așteptat.
NASA a anunțat săptămâna aceasta că noile observații ale telescopului au exclus orice șansă ca Apophis să lovească Pământul.
Aceasta este aceeași rocă spațială  de 340 de metri care trebuia să se apropie înspăimântător în 2029 și din nou în 2036. NASA a exclus orice șansă de lovitură în timpul celor două apropieri de planeta noastră. Dar o potențială coliziune în  2068 încă se profilează.

Apophis va lovi Pământul? NASA spune totul clar

Asteroidul, detectat pentru prima dată în 2004, Apophis este acum oficial în afara „listei de riscuri” a asteroizilor NASA.

„Un impact din 2068 nu prezintă niciun risc. Cel puțin în următorii 100 de ani”, a declarat vineri într-un comunicat Davide Farnocchia de la Centrul NASA.

Oamenii de știință au reușit să finalizeze orbita lui Apophis în jurul soarelui datorită observațiilor radar la începutul acestei luni, când asteroidul a trecut pe o rază de 17 milioane de kilometri.

Apophis va veni pe o rază de 32.000 de kilometri pe 13 aprilie 2029, permițând astronomilor să-l studieze mai bine.

„Când am început să lucrez cu asteroizii după facultate, Apophis era copilul asteroizilor periculoși”, a spus Farnocchia. „Există un anumit sentiment de satisfacție când îl văd eliminat din lista de riscuri”.

De ce era îngrozită lumea ştiinţei

Temutul Apophis, asteroidul botezat după zeul egiptean al răului şi al distrugerii, se va apropia iar de Pământ. Pe 13 aprilie 2029, se va apropia atât de mult de planeta noastră încât va străbate zona în care sunt plasaţi sateliţii de orbită înaltă.

Acest asteroid a provocat spaimă după ce oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea sa, în 2004, pentru că exista un mic risc ca acest uriaş bolovan cosmic să se ciocnească cu Pământul în 2029.
Ei au calculat cât de rar se întâmplă ca un obiect de dimensiunea lui Apophis să treacă pe lângă Pământ atât de aproape ca în data de 13 aprilie 2029 şi s-au declarat de-a dreptul încântaţi de perspectiva de a observa de aproape un astfel de obiect cosmic.
Este ceva ce se întâmplă o dată la 1.000 de ani, aşa că este evident că a generat foarte mult interes, a comentat Marina Brozović, specialist în sisteme radar de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, California.
În 2029 asteroidul va trece la o zecime din distanţa medie dintre Pământ şi Lună (aproximativ 31.900 kilometri, prin comparaţie cu distanţa de la Pământ la Lună de aproximativ 384.400 km). Fenomenul este urmărită cu atenţie de astronomi pentru a observa eventualele modificări pe care gravitaţia Pământului le va produce atât asupra corpului asteroidului cât şi asupra traiectoriei sale, scrie miamiherald.