Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunțul momentului! S-a identificat momentul exact când SCADE protecția oferită de vaccinul anti-Covid
Anunțul momentului! S-a identificat momentul exact când SCADE protecția oferită de vaccinul anti-Covid

Anunțul momentului! S-a identificat momentul exact când SCADE protecția oferită de vaccinul anti-Covid

Aceste noi descoperiri sugerează necesitatea unor programe de rapel pentru a ajuta la menținerea protecției împotriva bolilor severe la cei vaccinați cu Oxford-AstraZeneca, potrivit experților.

Studiul a constatat că imunitatea care a fost furnizată după administrarea a două doze de vaccin Oxford-AstraZeneca anti-Covid-19 începe să scadă la trei luni după primirea celei de-a doua doze. Cercetarea a fost efectuată analizând datele cazurilor de Covid din Scoția și Brazilia, analizând adulții din ambele țări care au primit două doze de vaccin.

Potrivit raportului, oamenii au șanse de cinci ori mai mari să fie spitalizați sau să moară din cauza COVID-19 la aproape cinci luni după ce au fost complet vaccinați. Cu toate acestea, scăderea începe la trei luni, când riscul de spitalizare și deces este de două ori mai mare decât la două săptămâni după a doua doză.

Acest risc este crescut de trei ori în patru luni de la a doua doză de vaccin. Între timp, oamenii de știință au remarcat cifre similare și în Brazilia

În timp ce au efectuat testele, varianta dominantă a fost diferită în fiecare țară – Delta în Scoția și Gamma în Brazilia. Acest lucru sugerează că o cauză a acestei scăderi a eficacității ar putea fi din cauza scăderii eficienței vaccinului și a impactului variantelor.

Profesorul Aziz Sheikh, director al Institutului Usher al Universității din Edinburgh și conducătorul studiului EAVE II, a declarat:„Vaccinurile au fost un instrument cheie în combaterea pandemiei, dar scăderea eficacității lor a fost o preocupare de ceva vreme. Dacă sunteți eligibil pentru un booster, vă recomand cu căldură să rezervați unul în curând”, a declarat expertul.

Scăderea protecției, motiv de îngrijorare pentru cei care au ales Oxford AstraZeneca

Profesorul Vittal Katikireddi de la Universitatea din Glasgow a spus: „Analizele noastre atât din Scoția, cât și din Brazilia sugerează că există o scădere considerabilă a eficacității vaccinului Oxford AstraZeneca, cu protecția împotriva COVID-19 severă scăzând în timp. Am studiat două milioane de oameni din Scoția și peste 42 de milioane de oameni din Brazilia care au primit două doze de vaccin Oxford-AstraZeneca.

La mai bine de patru luni de la primirea celei de-a doua doze, riscul de a suferi fie o spitalizare cu COVID-19, fie deces a fost de aproximativ cinci ori mai mare decât perioada de protecție maximă a vaccinului, după luarea în considerare a modificărilor ratelor de infecție și a unei game de alți factori. Munca noastră evidențiază importanța obținerii de rapel, chiar dacă ați primit două doze de vaccin Oxford AstraZeneca, de îndată ce puteți”, a mai spus profesorul citat de Express.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: