Evenimentul Zilei > Social > Schimbări majore pentru șoferi. Măsura a fost anunțată acum. Care sunt noile reguli
Schimbări majore pentru șoferi. Măsura a fost anunțată acum. Care sunt noile reguli

Schimbări majore pentru șoferi. Măsura a fost anunțată acum. Care sunt noile reguli

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că unele dintre mașinile din România vor avea noi numere de înmatriculare, diferite față de cele obișnuite.

Potrivit ministrului, există un proiect agreat de Ministerul Mediului cu cel al Afacerilor Interne ce prevede ca mașinile electrice să aibă numere de înmatriculare cu fond alb și scris verde ce vor funcționa ca un ”pașaport verde”, aducându-le anumite beneficii proprietarilor.

„Am făcut această propunere, iar MAI şi domnul ministru Bode susţin această iniţiativă. Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru maşinile nepoluante. Mai mult ca sigur, vor fi numere cu cifre şi litere verzi pe fundal alb. Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe”, a spus Tanczos Barna.

Avantajele noilor numere de înmatriculare cu fond alb și scris verde

Ministrul Mediului a spus că printre beneficiile pe care le-ar putea avea șoferii mașinilor cu astfel de numere de înmatriculare s-ar putea număra unele legate de parcare și accesul în unele zone. Mai precis,  locurile de parcare și accesul în anumite zone se numără printre lucrurile de care vor beneficia șoferii cu noile numere de înmatriculare:

„În curând vom avea şi legislaţie. În momentul respectiv o să fie mult mai uşor să acordăm facilităţi acelor maşini, în Bucureşti sau în marile oraşe – începând de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor oraşe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul masinilor poluante. Acel număr verde va fi ca un paşaport verde pentru cel care a găsit soluţia şi a avut voinţa de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării”, a spus ministrul.

Ministrul Mediului, despre Rabla: Ăn cazul programului Rabla este „o avalanşă” de cereri pentru maşinile electrice

Ministrul Mediului a recunoscut că preţurile pentru mașinile electrice sunt încă mari, dar a precizat că există o tendinţă de ieftinire.

Tanczos Barna a amintit că programul Rabla Plus are o finanţare de 600 de milioane de lei şi că este posibil ca bugetul să nu fie suficient, chiar dacă a fost suplimentat.

„Singura problemă este criza din industria auto care a blocat producţia şi pentru maşinile noi se aşteaptă şi luni de zile pentru livrare”, a mai spus Tanczos Barna.

Tototodată ministrul Mediului consideră că o problemă a programelor ce duc la schimbarea parcului auto al României – Rabla Electric și Rabla Plus, a fost incertitudinea. Tanczos Barna a amintit de întârzierea aprobării bugetului de stat.

„Avem nevoie de predictibilitate şi continuitate. Mobilitatea verde va avea avea o finanţare de 3-4 ori mai mare în următoarea perioadă”, a declarat Tanczos Barna.