Evenimentul Zilei > International > Anunț istoric al lui Vladimir Putin. Ce se întâmplă în Rusia
Anunț istoric al lui Vladimir Putin. Ce se întâmplă în Rusia

Anunț istoric al lui Vladimir Putin. Ce se întâmplă în Rusia

Vladimir Putin a fost de acord, pentru prima dată, cu revizuirea a actualei Constituţii a Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a susținut, în cadrul unei conferințe de presă de la Moscova, reducerea numărului de mandate prezidenţiale care pot fi deţinute de aceeaşi persoană, până la două în total, în loc de două consecutive.

El nu a exclus creşterea rolului parlamentului prin modificarea actualelor prerogative ale preşedintelui, legislativului şi guvernului, potrivit RADOR.

Președintele Vladimir Putin a fost de acord, pentru prima dată, și cu revizuirea fundamentală a actualei Constituţii a Rusiei.

Dacă aceste modificări vor fi făcute, Vladimir Putin nu ar mai putea candida pentru un nou mandat de președinte, după expirarea în anul 2024 a actualului mandat, dar acesta ar putea controla puterea dintr-o altă funcție. Revizuirea Constituției schimbă agenda politică internă, crescând importanța alegerilor parlamentare care vor avea loc în anul 2021, realizarea scenariului depinzând de relațiile ruso -americane dar și de contextul mondial. În aceste condiții, crește importanța propunerii făcute ieri de președintele Vladimir Putin, de a prelungi chiar în acest an şi fără precondiţii Tratatul ruso-american START privind reducerea armelor strategice ofensive, care expiră în februarie 2021.