Parlamentul European (PE) a recomandat României, în raportul privind situaţia drepturilor omului pe 2007, să anuleze acordul bilateral prin care ţara noastră a oferit imunitate cetăţenilor SUA în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI).
Potrivit raportului redactat de liberalul Marco Capptao şi adoptat la Bruxelles, PE recomandă Bucureştiului să denunţe documentul bilateral încheiat cu SUA, care garantează că americanii aflaţi pe teritoriul României nu vor fi predaţi CPI. Instanţa internaţională a ONU, înfiinţată prin Statutul de la Roma din 2002, la care România este parte, judecă infracţiuni internaţ ionale grave precum genocidul, crimele împotriva umanităţii şi crimele de război şi, din 2009, ar putea judeca şi infracţiunea de agresiune militară, în prezent nedefinită în conţinutul tratatului. Statele Unite au semnat iniţial Statutul de la Roma, însă ulterior şi-au retras semnătura, demarând o campanie susţinută pentru protejarea cetăţenilor săi de jurisdicţia Curţii prin tratate bilaterale, care le conferă imunitate în ţările ce recunosc CPI.
În 2002, România a devenit primul stat din lume care a semnat un astfel de acord, fapt care a determinat UE să adopte o poziţie comună, prin care statele membre s-au angajat să limiteze imunitatea numai pentru soldaţi şi diplomaţi. Varianta semnată de Bucureşti, dar neratificată de parlament, se află în contradicţie cu poziţia comună a UE.