O faţetă despre celebra poveste a tezaurului României, cum se îmbogăţesc unii politicieni, cum primesc milioane unii angajaţi de la TVR. Şi ceva extraordinar despre MRU. Îl descrie în cuvinte bune, pentru începutul mandatului şi ar fi fost b ine, dacă nu ningea şi MRU i-a trimis pe oameni la deszăpezire.
Iar cu lista produselor de la Guvern. Se cam lungeşte, invitaţii nici nu au fost prezentaţi, probabil că nici nu vor vorbi. Gâdea bate câmpii cu MRU, 10 miliarde şi mersul acestuia la altă televiziune. Acolo MRU i-a dat rău peste nas lui Gâdea, toată lumea a aflat. Ajungem la cheltuielile lui Ponta, care erau mult mai mici.
Bravo Ponta! El a organizat, în copreşedinţie, un referendum care a fost ceva mai scump decât cele ale lui MRU. Gâdea bate câmpii, sumele despre care a ţipat zilele trecute au mai scăzut. Ceaţă şi invitaţii tot nu sunt prezentaţi. Vorbeşte despre o dare în judecată. S-ar părea că de la MRU către el, dar nu a precizat. Gâdea îl jigneşte repetat pe MRU. Dinu C. Giurescu, Viorica Moisiuc, profesor şi istoric, fost europarlamentat, specialist în Tezaurul de la Moscova, Daniel Barbu, tot universitar, Val Vâlcu şi Ciuvică. Eu salut prezenţa lui Ciuvică să nu adormim.
Gâdea revine la promisiunea de ieri şi ne arată o vilă, sau încă o vilă a lui Hoară. Cine e Hoară? Cel puţin alte personaje secundare atacate erau mai cunoscute.. Poate emisiunea ar avea efect dacă am afla şi cine este Hoară, în afară de membru PDL. El a fost huiduit în Piaţa Victoriei. CASA PREZENTATĂ pe ecranul mare este minusculă faţă de cea a Varanului. Un interviu cu Hoară care se eschivează de la orice.
Pasează totul către mama lui, nu se înţelege nimic. Tatăl lui Hoară spune altceva, în acelaşi interviu. Se modifică şi relieful de la Snagov pentru Hoară. Păcat că nu se înţelege. Giurăscu pare plin de energie. Nu înţelege întrebarea lui Gâdea dar răspunde cum trebuie. Oamenii au pensii mici, cam 7 milioane, unii nu sunt deranjaţi de justiţie. Istoricul jigneşte justiţia, toată. El este mobilizator, adresează un îndemn la vot pentru luna decembrie. Către cine? Nu spune, către oamenii cinstiţi înţeleg eu. Giurăscu vede o mare victorie cu Referendumul din vară. Evenimentul a cam trecut.
Viorica povesteşte cum şi-a cumpărat ea case şi maşini, în rate, ca toată lumea. Nu pare să fi auzit de Hoară dar va face faţă. Cam plictiseşte, spune generalităţi. Poate ea vorbeşte bine, doar eu m-am plictisit să aud aceleaşi cuvinte spuse de alte persoane, în fiecare seară. Unde-o fi Romică de la SNCFR?
Viorica îşi povesteşte viaţa ei, o luptă. Se duce la un personaj din istorie de care nu a auzit nici Gâdea. Cu tot respectul pentru universitari aş vrea să îl aud pe Ciuvică.
MRU at fi blocat aducerea Tezaurul acasă. Pare cam mult! MRU ar fi procedat mai rău decât Ceauşescu. Urmează documentul doborâtor. Se va încurca regia cu ecranul mare? Încet, încet MRU o fi provocat şi cutremurul din 1977! Pauză.
Urmează partea cea mai interesantă din toată săptămâna. Greu de stabilit pentru că au fost numai scandaluri. Ce este Tezaurul? Un fel de Teleenciclopedia, interesant deci. Bravo! Imagini cu Brejnev, Gorbaciov, Ceauşescu.
Gâdea îl laudă pe Ceauşescu. Probabil Varanul îi este îndatorat. Aflâm ceva despre o stenogramă din timpul unei vizite a lui Ceauşescu la Moscova. Dacă aveam şi Tezaurul Varanul ar fi fost şi mai bogat. Este chiar interesant. Nu ştiam aceste lucruri. Universitarii l-au ajutat pe Gădea cu aceste documente. Ciuvică şi Vâlcu sunt în plus.
Îmi place Gâdea, îl laudă pe Adrian Năstase, păcat că are obsesia cu MRU. Şi Băsescu ar fi vrut Tezaurul înapoi. Gâdea cere aplauze. Publicul plătit se supune. Regia încurcă imaginile de pe ecranul mare. Gâdea stăpâneşte, corectează din mers. MRU ajunge şi el la Moscova împreună cu Băsescu. Ni se dau imagini cu Băsescu. Vorbeşte bine, nu îmi dau seama de ce se va lega Gâdea. Ştie el. MRU se duce, opt luni mai târziu şi singur în Rusia. Acum sunt imagini cu MRU vorbind atunci. El nu a abordat problema tezaurului. Şi Gâdea jubilează. Apoi a abordat-o într-un interviu cu ziariştii ruşi. Gâdea sare la Adrian Năstase şi la antipatia lui pentru acesta. I se ridică părul pe mână lui Gâdea pentru că Năstase este la închisoare.
Vine lovitura de graţie odată cu Dumitru Prunariu, fost ambasador la Moscova. La pagina 255 a cărţii lui este ceva scandalos. Nu se înţelege, este tot cu Tezaurul. I se indică să nu mai abordeze problema tezaurului. Asta îl scandalizează pe Gâdea. Nici un invitat nu a mai vorbit de aproape o oră. Doar Gâdea recită. Cu siguranţă Ciuvică şi Val sunt cătrăniţi. Cred că universitarii moţăie.
A fost întrebat şi MRU despre tezaur. Le-a dat flit, trimiţându-i la nişte documente MAE. Gâdea zice că acestea ar fi secrete. S-ar cam înţelege că MRU a luat el Tezaurul. Revenim la Gojdu. Iar imagini din Parlament. Suntem în iunie 2006. MRU vorbeşte bine, dacă l-aş fi duşmănit, ca Gâdea, eu nu-l dădeam. Imaginile şi cuvintele sunt în favoarea lui. Vorbeşte Viorica despre Mitropolitul Ardealului care nu a putut lua cuvântul în Parlament. Radu Câmpeanu l-a ajutat şi a reuşit să-şi spună un punct de vedere. Tezaurul nici măcar nu a fost pus pe agendă în dicuţia cu Putin. Trădare naţională! Aşa spun şi universitarii! Giurăscu nuanţează discuţia şi toată emisiunea. Îi cam dă dreptate lui Băsescu. Daniel Barbu sare în apărarea lui Prunariu.
Cuvintele lui Giurescu au fost trecute cu vederea. Acesta a spus că istoricii ar mai trebui să lămurească nişte probleme legate de Tezaur, exact cum declarase şi Băsescu. Gâdea s-a făcut că nu observă. Barbu, consilierul lui Crin nu mai ştie cum să-i facă pe plac lui Gâdea. Ciuvică este încruntat. Nu prea ştie subiectul şi Gâdea nici nu-l bagă în seamă. Şi Barbu, fără să vrea, îi dă dreptate lui Băsescu şi indirect lui MRU. Apare şi Val pe ecran, fără să vorbească. Cât l-o plăti? Să iei bani fără să spui nimic, bravo!
Jalnică emisiune, plictisitoare cu referiri stufoase în trecutul îndepărtat. Barbu spune că Ceauşescu nu vorbea rusa. Ce tare! Mergea reportaj cu Spania, mai vedeam ceva. Nu pare să fie. Val oftează. Gâdea continuă să-l atace pe Băsescu, dar nu merge. Sare şi la referendum. Barbu se întoarce la Brejnev şi îi strică efectul lui Gâdea. Ce oameni şi-a ales Crin! Acest om joacă în alt film, cum să ieşi în campanii cu el şi, în fond la luptă? Are un ogar, se plibă pe lângă Cişmigiu.
Ciuvică intră el singur. El caută legături dintre tezaur, Hoară şi protocolul de la MAE. Ciuvică întoarce discuţia aiurea. Este într-o zi proastă. Val, zero în continuare. Dar el nici nu simte nevoia să se bage în vorbă. Ciuvică îl critică şi el pe Băsescu, s-a scos pentru astăzi! Ciuvică ştie cu gazul rusesc şi curentul electric ieftin pentru ALRO, universitarii nu înţeleg.
Gâdea ajunge la Cristian Sima. L-o fi ţepuit şi pe Varan. Intră şi Val, cel mai aiurea dintre toţi. Vorbeşte despre un licurici şi lui toate i se par clare. Pauza lungă, ultimele indicaţii. Se anunţase un sondaj. Or fi uitat, nu e bun?
Viorica vorbeşte despre Tezaur. Este interesant dar nu mai e timp. A vorbit doar Gâdea tot timpul. Giurăscu pare somnolent. Viorica citeşte documente de amănunt despre Tezaur. E noapte târziu, Gâdea ar trebui să o întrerupă. Toată lumea s-a plictisit. Sondajul nu se mai dă. Cred că badea turbează de nervi. Viorica spune şi de Abramovici, m-aş duce la cursurile ei, dar la TV e nu dă bine. Gâdea nu are curaj să o întrerupă. Viorica ar citi toată noaptea. Şi-a luat avânt pentru ore întregi, dar Gâdea i-o taie. Ea mai vrea o completare legată de discuţia între Brejnev şi Ceauşescu, relatată de paul Niculescu Mizil. Ceauşescu este lăudat.
Ajungem la sondaj. Dar încă nu. Giurăscu nu se poate pronunţa despre Tezaur pentru că nu avem documente. Îi face praf toată emisiunea. Se întreabă de ce se mai vorbeşte despre tezaur acum. Ca să-l înjure Gâdea pe MRU, simplu.
Ajungem la sondaj. România merge într-o direcţie greşită, oamenii se consideră săraci, Oprescu e pe primul loc, dar Varanul e mai popular decât DD, Băsescu, MRU…oamenii se declară interesaţi de alegeri pentru Parlament, USL are 62%, românii sunt de acord cu faptul că DD a câştigat licitaţia. Noapte bună, hai Mircea!