Evenimentul ZileiInternationalANSA. 14 regiuni italiene intră în „zona portocalie”, printre care Lombardia și Sardinia

ANSA. 14 regiuni italiene intră în „zona portocalie”, printre care Lombardia și Sardinia

ANSA. 14 regiuni italiene intră în „zona portocalie”, printre care Lombardia și Sardinia
Lombardia revine de duminică în "zona portocalie", după ce a fost timp de o săptămână în "zona roșie" din greșeală. Și, în urma acestei erori a avut loc polemica politică și nu numai, cu comercianții care amenință acum o acțiune colectivă pentru prejudiciul nejustificat pe care l-au suferit.

Punctul esențial este: cine este vinovat că Regiunea Lombardia, pe 16 ianuarie, în plină perioadă de reduceri, a ajuns în „zona roșie”, chiar dacă nu ar fi trebuit? Eroare în numerele Regiunii sau în calculul Camerei de control și al Ministerului Sănătății?

În ordinul semnat pentru readucerea Lombardiei în „zona portocalie”, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a scris că decizia a fost luată pe baza datelor „rectificate” de Lombardia.

Guvernatorul Attilio Fontana, pe de altă parte, a reiterat faptul că Regiunea Lombardia „nu a făcut niciodată o greșeală în furnizarea datelor și nu le-a rectificat niciodată”, ci doar a îmbunătățit unele date „la cererea Institutului Superior al Sănătății”.

Și, într-adevăr, a anunțat că recursul prezentat în ultimele zile împotriva „zonei roșii” la Tribunalul Administrativ Regional (TAR) din Lazio va continua, și cu contestarea ultimei ordonanțe a ministrului Speranza și a proceselor verbale ale CTS și ale Camerei de control în care se vorbește despre o rectificare.

Între timp, Fontana a anunțat că la următoarea sesiune a conferinței State-Regiuni va cere „guvernului ca, în contextul următoarei abateri autorizate de Parlament, să fie inclusă în mod explicit o sumă care să fie echivalentă cu daunele suferite de categoriile noastre”.

14 regiuni italiene intră în „zona portocalie”, printre care Lombardia și Sardinia

În acest moment, sunt 14 regiuni în „zona portocalie”. Printr-o nouă ordonanță, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, confirmă Calabria, Emilia Romagna și Veneto în „zona portocalie”. Rămân în această zonă și: Abruzzo, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Marche, Piemonte, Puglia, Umbria și Valle d’Aosta. Prin cele mai recente ordonanțe semnate sâmbătă, și Sardinia și Lombardia au intrat în „zona portocalie”, care anterior erau în „zona galbenă” și, respectiv, în „zona roșie”.

Nu numai Lombardia critică deciziile privind zonele, care se pregătește acum de redeschideri cu primarul din Milano, Giuseppe Sala, care a semnat o ordonanță pentru eșalonarea orelor de dimineață cu deschiderea magazinelor nealimentare amânată la ora 10:15.

Și președintele Regiunii Sardinia, Christian Solinas, a tunat și a fulgerat împotriva includerii în „zona portocalie”, care cere o rectificare, în caz contrar, a explicat el, „vom proteja motivele Sardiniei în alte sedii”. Provincia Autonomă Bolzano, pe de altă parte, continuă să-și exercite prerogativele: magazinele și barurile sunt deschise chiar dacă se află în „zona roșie”, alături de Sicilia. (Rador)


Accesează: