Angola trimite soldați în Congo. Țara din centrul continentului african unde rebelii din gruparea M23 fac legea

Angola trimite soldați în Congo. Țara din centrul continentului african unde rebelii din gruparea M23 fac legeasursa foto: fortele armate/facebook

Angola a anunțat că a trimis soldați pentru a sprijini operațiunile de menținere a păcii în Congo, țară unde recent au reizbucnit luptele cu rebelii din gruparea M23.

Președintele din Angola a precizat  că obiectivul principal al acestei misiuni militare este de a securiza zonele în care sunt staționați membrii grupării rebele M23, și de a proteja membrii mecanismului de verificare al ONU, menit să aducă pacea în regiune.

Joao Lourenco, președintele angolez prezidează Conferința internațională privind regiunea Marilor Lacuri (ICGLR), din Africa, și este mediatorul Uniunii Africane (UA) în criza dintre Rwanda și Congo.

Angola a preluat inițiativa de a informa liderii din regiune cu privire la desfășurarea militarilor săi, în cadrul misiunii prin care se urmărește instaurarea păcii în zona respectivă. Decizia de a trimite trupe militare în Congo a fost anunțată și la Organizația Națiunior Unite.

Decizia Angolei a fost precedată de consultări cu autoritățile din Congo, care au cerut sprijin în lupta lor cu rebelii, anunță aa.com.

Cine sunt rebelii din gruparea M23

Rebelii M23 au reluat atacurile asupra pozițiilor guvernamentale din estul Republicii Congo, în martie 2022 și de atunci au cucerit mai multe orașe și sate. În 2012 și 2013, ei au atacat și au cucerit zone mari din estul Congo, dar au fost alungați de trupele guvernamentale și au reluat atacurile anul trecut.

Țările din zona respectivă se acuză reciproc despre faptul că gruparea de rebeli M23, este finanțată din fonduri guvernamentale din Rwanda. Din acest motiv, Angola, care este al doilea aexportator de petrol din Africa, și unul dintre cei mai mari de gaze naturale, care pot ajunge în Uniunea Europoeană, își dorește ca zona să fie stabilă din punct de vedere militar.

Organizația Națiunilor Unite afirmă că în urma conflictului din Congo, peste 300.000 de persoane au fost obligați să își părăsească locuințele.

Acest lucru s-a întâmplat în provincia Kivu de Nord, care se învecinează cu Rwanda și Uganda, și este o zonă fertilă și muntoasă jefuită de mult timp de grupuri rivale.

Luptele cu rebelii din M23 provoacă o criză umanitară

Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la criza umanitară provocată de lupte, care încă mai erau în desfășurare vineri.

Uniunea Europeană tocmai a demarat o operațiune de transport aerian de ajutoare către capitala regională, Goma, afirmând că agențiile umanitare au devenit copleșite, scriu cei de la bbc.com.

Situația din Congo a fost  discutată de președintele din Angol la întâlnirea cu cel francez, Emmanuel Macron.

"Tocmai am petrecut un timp îndelungat în care am discutat despre situația din estul RDC", a spus macron, în data de 3 martie 2023, când a vizitat Angola și a discutat cu președintele acestei țări despre criza din Congo.

Ne puteți urmări și pe Google News