Evenimentul Zilei > Actualitate > Anglia revine la viața normală. Boris Johnson a stabilit data ieșirii din izolare
Anglia revine la viața normală. Boris Johnson a stabilit data ieșirii din izolare

Anglia revine la viața normală. Boris Johnson a stabilit data ieșirii din izolare

Anglia revine la viața normală, prudent dar ireversibil, susține premierul Boris Johnson care estimează că acest moment se va petrece până la finalul lunii iunie.

Anglia revine la viața aproape normală până la sfârșitul lunii iunie, în actualul context pandemic. Premierul britanic Boris Johnson a făcut aceste declarații cu prilejul prezentării strategiei de ieșire din izolare. El a precizat că procesul va fi prudent dar ireversibil. Procesul de relaxare va începe cu redeschiderea şcolilor la începutul lui martie, conform AFP.

Regatul Unit a intrat în lockdown pentru a treia oară la începutul anului în contextul unei explozii a epidemiei de COVID-19. Aceasta a fost cauzată de apariția unei tulpini mai contagioase în sudul Angliei.

Potrivit unui calendar decis de fiecare dintre cele patru naţiuni, ţara se pregăteşte să relaxeze puţin restricţiile. Măsura vine în contextul în care campania de vaccinare masivă a dus la scăderea numărului contaminărilor, spitalizărilor şi deceselor.

„Nu putem persista pe termen indefinit cu restricţii care ne slăbesc economia, bunăstarea mentală şi psihică şi şansele în viaţă ale copiilor noştri”, a explicat prim-ministrul Boris Johnson.

Premierul britanic a prezentat un plan de relaxare în patru etape pentru Anglia.

„De aceea este esenţial ca această foaie de parcurs să fie prudentă dar şi ireversibilă. Prezentăm aici ceea ce sper şi cred că este un drum dus către libertate”, a subliniat el.

Anglia revine la viața normală

Școlile vor fi primele care vor beneficia de relaxarea restricţiilor, acestea urmând să fie redeschise pe 8 martie. Începând cu 29 martie, consemnul de a rămâne la domiciliu va fi ridicat. Vor fi autorizate reuniunile în exterior, limitate la şase persoane sau două gospodării diferite.

Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, pub-urile şi muzeele vor trebui să aştepte până la 12 aprilie. Cinematografele, hotelurile, stadioanele (cu maximum 10.000 de persoane), hotelurile şi restaurantele (în interior) vor urma pe 17 mai. De la această dată, membrii din gospodării diferite se vor putea întâlni în interior.

Programul englez de relaxare

Dacă situaţia sanitară o permite, restricţiile care limitează contactele sociale vor fi ridicate la 21 iunie.

Boris Johnson a afirmat că orice decizie va fi luată în funcţie de elementele ştiinţifice pe care le va avea la dispoziţie. Este vorba despre eficienţa vaccinurilor anti-COVID şi scăderea numărului de spitalizări.

Guvernul şi-a bazat strategia de ieşire de criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lui decembrie. Un adult din trei a primit deja o primă doză, respectiv peste 17,5 milioane de persoane. Până la jumătatea lui aprilie cei de peste 50 de ani vor fi vaccinaţi măcar cu o singură doză.

Guvernul a promis că toţi adulţii vor putea să se vaccineze cu o primă doză de vaccin anti-COVID până la sfârşitul lui iulie.