Dandea spune că i-a explicat ministrului Muncii, Violeta Alexandru despre situația existentă și i-a solicitat să se aplice modelul spaniol.

În România, angajații din cultură nici măcar nu au fost trimiși în șomaj tehnic , ci direct concediați. ”Ieri am avut o ședință la confedereație, în care colegii de la administrație publică ne-au spus că sunt instituții publice din zona culturii, muzee, teatre, biblioteci, în care deja avem concedieri de personal. Am solicitat ministrului să pregătească un act normativ care să completeze ordonanța referitoare la șomajul tehnic, în sensul ca și aceste instituții publice, care în această perioadă, datorită opririi activității sunt obligate să concedieze salariați, să aplice regula șomajului tehnic”, a delcarat Dandea.

O altă problemă ridicată de sindicaliști este cea a copiilor personalului sanitar, care în acesta zile este mobilizat în spitale. ”Din păcate nu am găsit receptivitate. Este foarte greu de spus. Discutând cu colegii din sănătate, una dintre colege ne-a spus că ea și soțul sunt medici și au încercat să găsească o bonă pentru a le supraveghea copiii cât timp ei sunt la serviciu, dar oamenii refuză să accepte jobul când află ce profesie au”, a mai spus Dandea.

În cadrul discuțiilor oficiale de la Ministerul Muncii, sindicaliștii au propus ca Guvernul să interzică concedierile angajaților din domeniul privat sau cel de stat, pe modelul Spaniei. ”Și am spus doamnei ministru că poate ar fi de gândit o soluție de tipul celei adoptate în Spania. Spania a implementat tipul de șomaj tehnic care există în România, dar condiționat de faptul că în această perioadă angajatorii nu au voie să desfacă contractele de muncă. Cu alte cuvinte, în Spania s-au interzis concedierile în această perioadă. Sigur că guvernul a intervenit și a sprijinit companiile ca să păstreze sub această formă de șomaj tehnic salariații. De astăzi avem promisiunea că această propunere va fi analizată tocmai pentru faptul că ne apropiem de 200.000 de oameni care de la începutul crizei și-au pierdut locurile de muncă. Sigur că în situația lor veniturile sunt extrem de scăzute”, a mai spus Dandea, la RFI.