Angajarile la stat în Republica Moldova, înghețate până la sfârșitul anului 2024

Angajarile la stat în Republica Moldova, înghețate până la sfârșitul anului 2024Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul din Republica Moldova a prelungit moratoriul privind înghețarea angajărilor la stat. Moratoriul nu se aplică în cazul funcțiilor vacante pentru care la data intrării în vigoare a acestei hotărâri a fost deja anunțat concurs.

Angajări în Republica Moldova. Anul 2024 vine cu înghețarea angajărilor în sectorul public. În acest context, Guvernul de la Chișinău a prelungit moratoriul privind angajările la stat. Măsura va fi aplicată până la sfârșitul anului viitor. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a explicat că decizia este necesară deoarece cheltuielile pentru personalul din sectorul bugetar vor fi cu peste două miliarde de lei mai mari față de anul curent. Acest lucru pune presiune pe bugetul de stat.

Sporurile bugetare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit proiectului de hotărâre, cele mai multe locuri de muncă vacante pentru care a fost suspendată angajarea sunt la Ministerul Apărării și la Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba de peste 1.800 de locuri de muncă.

Totodată, s-a introdus moratoriu pe aproape 500 de locuri de muncă neocupate la Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, precum și la Consiliul Superior al Magistraturii.

Angajări înghețate la stat

Ministrul Finanțelor a precizat că moratoriul nu se aplică în cazul funcțiilor vacante pentru care la data intrării în vigoare a acestei hotărâri a fost deja anunțat concurs.

„Măsurile politicii salariale propuse pentru anul 2024 au un impact considerabil asupra bugetului public național. Cheltuielile de personal sunt prognozate a fi cu o creștere de circa 2 miliarde de lei față de 2023. În acest sens, implementarea măsurilor salariale prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor bugetare”, a Petru Rotaru.

Dintre cele 8.395 de locuri de muncă vacante în instituțiile publice, cele mai multe, aproape 3.000, sunt în municipiul Chișinău. Pe locul doi este municipiul Bălți cu 300 de posturi neocupate, urmat de raioanele Orhei și Leova. Ultima dată, Guvernul a introdus moratoriu pe 16 mii de funcții vacante în noiembrie 2022. Ulterior, această măsură a fost extinsă până la 31 decembrie 2023, potrivit moldova1.md.

Crește slariul minim pe țară

Plata unică, Republica Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

Executivul a aprobat, la începutul lunii decembrie, proiectul de Hotărâre care stabilește mărimea salariului minim pe țară pentru anul 2024.

Conform documentului, pentru 2024, salariul minim pe țară va fi de 5.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în mediu pe lună) sau 29,58 lei pe oră. Majorarea va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2024.