Bolojan: Justiția trebuie să fie mai eficientă pentru a proteja democrația vulnerabilă a României

Bolojan: Justiția trebuie să fie mai eficientă pentru a proteja democrația vulnerabilă a RomânieiIlie Bolojan. Sursa foto: Facebook

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat că țara riscă să își păteze și mai mult imaginea pe plan extern, în contextul controverselor generate de anularea alegerilor din România. Acesta a subliniat, luni, în cadrul bilanțului Înaltei Curți de Casație și Justiție, că „fără un sistem judiciar funcțional, independent și eficient, democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă”.

Complexitatea mediului de lucru

Președintele interimar a afirmat că, în ultimii ani, justiția română a lucrat într-un mediu complex.

„Volumul mare de activitate al instanțelor, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă și lipsa de claritate a unor legi sunt doar câteva din provocările constante cu care v-ați confruntat și cărora l-ați făcut față”, a susținut acesta, în cadrul bilanțului.

Pașii spre consolidarea încrederii în sistemul judiciar

Potrivit lui Bolojan, eforturile deja depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a face jurisprudența proprie mai accesibilă prin intermediul unei biblioteci digitale, precum și demersurile pentru asigurarea unei practici unitare, constituie pași concreți în vederea consolidării încrederii în sistemul judiciar.

„O justiție eficientă nu presupune doar instituții funcționale, legi sau proceduri clare. Marile sisteme publice sunt formate din oameni aflați în slujba țării noastre. România are mulți magistrați profesioniști cu integritate. Deoarece le revine misiunea de a stabili adevărul judiciar, societatea așteaptă de la magistrați să fie repere morale și profesionale.

Le sunt recunoscători tuturor magistraților care, prin ceea ce fac, sunt un reper și pentru celelalte sisteme publice, dar mai ales pentru cetățeni, garantându-le că drepturile și libertățile lor sunt protejate. Prin fiecare act al justiției, prin calitatea sa, prin celeritatea administrării sale, prin fiecare interacțiune cu justițiabilii, se formează încrederea în sistemul judiciar și percepția publică referitoare la justiție”, a susținut Bolojan.

ÎCCJ

ÎCCJ. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bolojan: Fără încrederea într-un sistem de bază al unei democrații, țara devine vulnerabilă

Președintele interimar a susținut că o justiție eficientă și modernă ar trebui să fie un obiectiv comun.

„Fără încrederea într-un sistem de bază al unei democrații, menit să limiteze puterea prin drept sau să sancționeze încălcarea legilor, țara noastră este mai vulnerabilă. O justiție modernă, eficientă, care respectă legea și cetățenii și le garantează protecția drepturilor fundamentale, nu este un deziderat pe care să și-l asume doar sistemul judiciar sau doar o parte a clasei politice.

Este un obiectiv comun care necesită voință politică, profesionalism și, mai presus de toate, o raportare corectă la interesul public, un efort de a duce sistemul de justiție mai aproape de cetățeni, în slujba acestora”, a mai adăugat președintele interimar.

Înalta Curte de Casație și Justiție și-a prezentat, în cursul zilei de luni, raportul de activitate pe anul 2024. Președintele interimar Ilie Bolojan a fost prezent la eveniment.

Recomandările noastre