Evenimentul Zilei > International > Andrej Babis a ajuns în atenția anchetatorilor francezi. Fostul premier ceh este cercetat pentru fraude fiscale
Andrej Babis a ajuns în atenția anchetatorilor francezi. Fostul premier ceh este cercetat pentru fraude fiscale

Andrej Babis a ajuns în atenția anchetatorilor francezi. Fostul premier ceh este cercetat pentru fraude fiscale

Andrej Babis, fost premier ceh, a fost anchetat în Franța pentru spălare de bani. Informațiile privind fraudele fiscale au fost confirmate de către Parchetul Național Financiar. Ancheta a început în luna februarie a acestui an și sunt vizate proprietăți imobiliare de pe Coasta de Azur.

Miliardarul Andrej Babis a fost anchetat în Franța în cadrul unui dosar de fraude fiscale. Fostul premier al Cehiei este acuzat de spălare de bani, informația fiind confirmată de reprezentanții Parchetului Național Financiar. Potrivit acestora, ancheta a început în luna februarie a acestui an și a fost încredințată Oficiului Central de Combatere a Corupției și Infracțiunilor Financiare și Fiscale (OCLCIFF) din Poliția Judiciară.

În dosarul în care este cercetat Andrej Babis sunt vizate mai multe proprietăți imobiliare de pe Coasta de Azur, achiziționate prin intermediul unor societăți offshore deținute de fostul premier ceh, a dezvăluit o sursă care cunoaște dosarul, potrivit Agerpres.ro.

Cine este Andrej Babis

A fost premier la Praga în perioada 2017 – 2021, iar conform săptămânalul financiar Euro, se află pe locul cinci în topul celor mai bogați oameni din Cehia. În 2021, numele său a apărut și în Pandora Papers. Colecția de documente publicată în octombrie anul trecut de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) mai cuprindea 34 de nume de politicieni.

Cei de la ICIJ susțin că Andrej Babis ar fi cumpărat, în 2009, castelul Bigaud folosind aproximativ 15 milioane de euro din firme offshore. La acea vreme, miliardarul deținea afaceri în domeniul agriculturii și industriei chimice.

Castelul Bigaud este o mare proprietate imobiliară din Mougins, în departamentul francez Alpii Maritimi. Andrej Babis a omis însă să menționeze achiziția acestei proprietăți în declarația de avere depusă la intrarea în politică.

Aflat în campanie electorală pentru alegerile parlamentare, atunci când a fost descoperită achiziția castelului, Babis a dat asigurări că nu a făcut „niciodată nimic ilegal sau rău”. Mai mult, el a acuzat jurnaliștii de calomnie la adresa lui și a partidului populist de centru.

În martie 2021, a fost inculpat în Cehia pentru presupuse fraude cu subvenții europene pentru proprietățile sale agricole. Acuzațiile aduse de poliția cehă au avut loc în 2007, când Andrej Babis ar fi externalizat o fermă din holdingul Agrofert pentru a obține o subvenție destinată întreprinderilor mici și mijlocii.

În ciuda acuzațiilor aduse, cariera politică a lui Babis nu a încetat, ba chiar ar putea candida la alegerile prezidențiale din Cehia, care vor avea loc în 2023, menționează presa franceză.