ANAF vinde terenurile unui fost șef al Poștei Române. Șeful Fiscului a pus ochii pe prejudiciile din dosarele penale

ANAF vinde terenurile unui fost șef al Poștei Române. Șeful Fiscului a pus ochii pe prejudiciile din dosarele penale ANAF. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

ANAF scoate la vânzare prin licitație, pe 17 iunie, mai multe terenuri pentru a recupera un prejudiciu stabilit de instanță într-un dosar penal al fostului director al Poștei Române, Dan Mihai Toader. Anunțul a fost făcut chiar de șeful Fiscului, Lucian Heiuș. În acest context, el a precizat că instituția pe care o conduce își propune să recupereze sumele stabilite ca prejudicii de către instanțe, în diferite dosare penale, unde judecătorii au pronunțat hotărâri definitive.

Şeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat că instituția pe care o conduce și-a propus să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de către instanţe. El a transmis un comunicat de presă în care a dat ca exemplu o licitație pe care Fiscul o pregătește pentru data de 17 iunie. În ziua respectivă vor fi scoase la vânzare, spre valorificaea unor prejudicii, şase bunuri imobile sechestrate.

Este vorba despre șase terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei care au fost sechestrate într-un dosar penal care îl vizează pe fostul director al Companiei Naţionale Poşta Română, Dan Mihai Toader. Acesta a fost acuzat de luare de mită şi complicitate la spălarea banilor.

„Pe lângă combaterea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de colectare voluntară, ANAF îşi propune şi să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de către instanţe în dosarele penale. În acest sens, prin Serviciul său de executări silite cazuri speciale, ANAF organizează, pe 17 iunie, primele licitaţii privind valorificarea a şase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei”, a transmis Lucian Heiuş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Fiscul a recuperat 60 de milioane din dosare penale

Potrivit comunicatului semnat de președintele ANAF, bunurile în cauză au fost sechestrate în baza unei decizii definitive care a fost pronunţată de instanța de judecată. În acest sens, Lucian Heiuş a precizat că, de la începutul anului, ANAF a obținut, din valorificarea bunurilor sechestrate ca urmare a dosarelor penale, aproximativ 60 de milioane de lei.

„Vom continua acţiunile pentru recuperarea acestor prejudicii stabilite de instanţele de judecată”, a mai transmis Lucian Heiuş.

Fiscul a început verificări la persoane fizice

ANAF a notificat, în ultimele luni mai multe persoane fizice cu avize de verificare a situației fiscale personală. Este vorba despre persoane fizice a căror situație financiară va fi verificată de organele fiscale.  Avizul de verificare presupune că analiza de risc efectuată de reprezentanții ANAF a indicat o anumită diferență între veniturile estimate și veniturile declarate la stat. Pentru verificarea situației fiscale se efectuează o serie de pregătiri:

a. Analiza de risc pentru stabilirea riscului probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituții ori autorități publice;

b. Selectarea grupului de persoane care vor fi supuse verificării fiscale prealabile documentare;

c. Verificarea fiscală prealabilă documentară.

Codul de procedură fiscală stabilește că reprezentanții ANAF vor considera semnificativă diferența dintre veniturile estimate și cele declarate un procent mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei. În cazul în care persoanele fizice se confruntă cu astfel de situații, trebuie să prezinte în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancţiunea decăderii, de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situaţia sa fiscală.