Parchetul General a deschis două dosare penale după creșterea facturilor la energie. Sunt vizați furnizorii de energie electrică

Parchetul General a deschis două dosare penale după creșterea facturilor la energie. Sunt vizați furnizorii de energie electricăSursa foto: Arhiva EVZ

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au deschis două dosare penale în urma anchetelor privind scandalul pe tema facturilor la energie electrică, realizate la solicitarea șefului Ministerului de Justiție. Ambele dosare sunt în faza in rem, investigate fiind, prin urmare, fapte, nu persoane, au informat surse din domeniul judiciar.

Procurorii de la PICCJ au deschis două dosare penale, după ce ministrul Cătălin Predoiu le-a solicitat acestora, la începutul anului, să ancheteze scandalul declanșat pe tema facturilor scumpe la energie electrică. La acea vreme, au fost raportate numeroase acuzații referitoare la faptul că mulți dintre furnizorii de energie nu au aplicat consumatorilor tariful de compensare și plafonare.

Investigații in rem în două dosare penale

Potrivit informațiilor transmise pe surse G4Media referitor la evoluția cercetărilor, procurorii au deschis două dosare penale aflate în faza in rem. Acest lucru înseamnă că, momentan, nicio persoană nu este acuzată de evaziune fiscală și delapidare (întrucât pentru acestea sunt faptele cercetate), ci sunt investigate strict faptele.

PICCJ cercetează încă din luna ianuarie eventuale abuzuri de pe piața energiei, în contextul în care prețurile la acest serviciu au fost majorate enorm de mult, iar o parte dintre furnizori nu aplică prevederile reglementate prin lege. Situația este una foarte sensibilă, în spațiul public discutându-se despre un „cartel” care are ca scop comiterea unor infracțiuni în urma cărora să profite de banii populației.

Procurorii PICCJ anchetează piața energiei

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public”, a transmis Biroul de presă al Ministerului Justiției, într-un comunicat emis la începutul anului.

Sursa citată a mai punctat că „acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic”.

Ministrul Energiei a făcut apel, la începutul anului, la toți furnizorii de energie electrică „să-și revină și să dea drumul la facturile recorectate”, după ce au fost semnalate situații în care aceștia emiteau documente pentru consumatori neadaptate în funcție de prevederile legale privind plafonarea și compensarea cheltuielilor.

Ne puteți urmări și pe Google News