Procurorii au intrat pe fir: Dosar penal la PICCJ, după ce AUR a catalogat Holocaustul drept o „temă minoră”

Procurorii au intrat pe fir: Dosar penal la PICCJ, după ce AUR a catalogat Holocaustul drept o „temă minoră”Sursa: arhiva EVZ

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au anunțat luni, 10 ianuarie, deschiderea unui dosar penal, după ce reprezentanții AUR au descris Holocaustul drept o „temă minoră”, susținând că evenimentul nu ar trebui să fie studiat în instituțiile de învățământ sub forma unei materii școlare, ci în cadrul alteia deja existente.

Scandalul pe tema Holocaustului se adâncește. În ciuda faptului că liderii AUR au respins acuzațiile ce îi incriminează în ceea ce privește minimalizarea Holocaustului, procurorii de la PICCJ s-au autosesizat. Reprezentanții organului de cercetare penală au transmis că au deschis un dosar penal in rem, adică cu privire la faptă, nu la făptuitor, în cazul poziției AUR.

PICCJ a deschis dosar penal cu privire la minimalizarea Holocaustului

„La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia””, se arată într-un comunicat emis de PICCJ luni, 10 ianuarie.

AUR susține că este nevinovat. Ce a transmis în poziția publică

Poziția AUR cu privire la Holocaust a fost aspru criticată de ambasadorul Israelului la București, care a condamnat vehement „atitudinea și afirmațiile jignitoare” ale liderilor politici „care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o «temă minoră» de abordat în sistemul educaţional din România”.

Totul a pornit după ce partidul a emis un comunicat de presă în care a criticat „acţiunea sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente”.  Reprezentanții AUR au oferit drept exemplu în acest sens „educaţia sexuală, istoria Holocaustului etc”.

Ulterior, co-președintele AUR Claudiu Târziu a susținut că partidul pe care îl conduce nu a minimalizat tragicul eveniment, precizând că „cercuri politice și mediatice interesate, de la București și din afara granițelor României, fac eforturi considerabile pentru a eticheta AUR drept o formațiune antisemită”.