Scandalul Șoșoacă - Goracci: Dosar pentru lipsire de libertate la PICCJ. Martorii cheie fac declarații despre momentul sechestrării

Scandalul Șoșoacă - Goracci: Dosar pentru lipsire de libertate la PICCJ. Martorii cheie fac declarații despre momentul sechestrării sursă: captură video

Este informația momentului în scandalul dintre Diana Șoșoacă și reputata jurnalistă Lucia Goracci. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție face cercetări într-un dosar pentru lipsire de libertate. Dacă senatoarea româncă va fi găsită vinovată, va risca ani grei de închisoare, potrivit Codului Penal.

Senatoarea Diana Șoșoacă riscă până la șapte ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată. În prezent, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află în lucru un dosar pentru lipsire de libertate. Anunțul a fost făcut de prezentatorul Mihai Gâdea, la Antena 3, în emisiunea „Sinteza Zilei”.

PICCJ face cercetări într-un dosar pentru lipsire de libertate

Potrivit surselor citate de Mihai Gâdea, în cauză s-au făcut demersuri pentru intervenția unei comisii rogatorii. O astfel de măsură este luată atunci când un organ de urmărire penală sau instanţa de judecată nu are posibilitatea să asculte un martor, să facă o cercetare la faţa locului, să procedeze la ridicarea unor obiecte sau să efectueze orice alt act procedural. Astfel, se poate adresa unui alt organ de urmărire penală, în cazul de față comisia rogatorie, care are posibilitatea să le efectueze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă senatoarea Diana Șoșoacă va fi găsită vinovată în dosarul deschis pentru lipsire de libertate, aceasta riscă închisoare de la un an până la șapte ani, potrivit articolului 205 din Lege 286/2009 din Codul Penal.

Ce spun jurnaliștii de la postul TV Rai Uno

În altă ordine de idei, sursa citată a prezentat, joi, și declarațiile jurnaliștilor străini în legătură cu cele întâmplate în cabinetul de avocat al Dianei Șoșoacă. Iată ce a spus cameramanul sârb Stojicic Miodrag, care o însoțea pe ziarista Lucia Goracci:

„... Totul a fost bine, când unul dintre bărbații care se aflau în birou a adus un sac negru mare, doamna Șoșoacă devenind agresivă, spunând că în acel sac se bagă oamenii morți, dezbrăcați. Apoi s-a așezat pe scaun și a spus că limba italiană seamănă cu româna, fără ca Lucia să reacționeze. în acel moment ea a spus că vrea să vorbească în română și că Delia Marinescu să vine lângă aceasta, spunând să aibă grijă cum traduce, pentru că ea știe și italiană și engleză, întrucât o să verifice, spunând ceva foarte important.

„S-a schimbat radical și a încuiat ușa cu cheia”

În acel moment, Lucia a întrebat „O amenințati?”, iar doamna Șoșoacă i-a răspuns că dacă nu vă convine, puteți să plecați. Lucia s-a ridicat, eu filmând tot ce se întâmpla, apoi toți am venit pe hol, iar eu am rămas în ușa biroului, pentru a-mi lua microfonul să îl bag în geantă. Ulterior, toate persoanele, în afară de mine, s-au înghesuit cu toții în hol, creându-se o ambuscadă, ea filma în acest timp, după care s-a schimbat radical și a încuiat ușa cu cheia, întrebându-ne cine suntem și cerând să ne legitimăm.

Ea a sunat la poliție și a comunicat că anumite persoane au intrat peste ea fără voia ei, filmând-o fără voia ei. La un moment dat, cineva a sunat la ușă, un bărbat a intrat și în acel moment Lucia a reușit să iasă pe casa scării, noi rămânând în interior. Acel bărbat a intrat în birou, în spatele meu.

După, doamna Șoșoacă a început să țipe la mine, spunându-mi că nu sunt jurnalist și să-i arăt documentele în acest sens, reclamând că jurnalista a întrebat-o altceva decât ceea ce vorbiseră inițial. Camera era pe masă, ea îmi zicea să nu filmez...”

„Soțul ei m-a împins, i-a smuls masca Luciei și a lovit-o cu pumnul în braț. Tot soțul ei a mușcat-o de mână”

Și editorul turc Sirdas Yildiz a făcut declarații despre firul evenimentelor care au condus la scandalul de amploare în care senatoarea româncă a fost acuzată de lipsire de libertate și lovire sau alte violențe, în baza plângerii depuse de Lucia Goracci, iar jurnaliștii străini de lovire sau alte violențe, violarea sediului profesional și a vieții private, în baza plângerii formulate de Diana Șoșoacă.

„... ziariști Lucia Goracci, Stojicic Miodrag, Delia Marinescu (în calitate de traducător și fixer), la biroul de avocatură al doamnei Șoșoacă Diana și ne-a întâmpinat cu o atitudine zâmbitoare, având pe masă mai multe alune și covrigei. Când a început filmarea, eu am rămas pe hol și am văzut că soțul ei a adus în birou un sac negru. (...)

A spus ulterior soțului că o să sune la poliție, după care a început să țipe, apoi alt bărbat a intrat în casă, moment în care Lucia se afla în ușă și a reușit să iasă, fugind pe scara blocului. La aproximativ 10 minute, poliția s-a prezentat la fața locului și soțul ei m-a împins, după care i-a smuls masca Luciei de pe față și a lovit-o cu pumnul în braț. Tot soțul ei a mușcat-o pe Lucia de mână și apoi am ieșit afară”, a spus editorul turc Sirdas Yildiz.