Filmul evenimentelor din scandalul Șoșoacă: Poliția Română face primele declarații despre conflictul care implică jurnaliștii Rai Uno

Filmul evenimentelor din scandalul Șoșoacă: Poliția Română face primele declarații despre conflictul care implică jurnaliștii Rai Unosursă: captură video

Poliția Română reface filmul evenimentelor care au avut loc sâmbăta trecută în cabinetul de avocat al senatoarei Diana Șoșoacă, acuzată de privare de libertate, lovire sau alte violențe. În scandalul de atunci a fost implicată o echipă de jurnaliști de la postul de televiziune italian Rai Uno, în frunte cu reputata ziaristă Lucia Goracci, acuzată la rândul său de „doamna de fier a României” de violarea vieții private, a sediului profesional și de lovire sau alte violențe.

„Conform datelor existente la nivelul Poliției Capitalei, o sa descriu pe scurt, însă cu precizarea clară a orelor și intervalelor orare, șirul evenimentelor, cu datele care pot fi făcute publice în acest moment astfel încât să nu fie afectată ancheta penală, dar date care să clarifice pe cât posibil toate informațiile vehiculate în spațiul public.

Interviul luat Dianei Șoșoacă a fost stabilit de comun acord

La ora 16.02, Secția nr. 4 de Poliție din Capitală a fost sesizată prin 112 de către o femeie (n.r. Diana Șoșoacă) cu privire la faptul că în cabinetul sau de avocatura din municipiul București are anumite divergente cu o echipa de jurnaliști.

Patru minute mai târziu, respectiv la ora 16.06, primii polițiști au ajuns la fata locului. Au intervenit pentru verificarea sesizării și dispunerea primelor măsuri legale.

Din primele verificări efectuate de polițiștii care au intervenit în urma acestui apel la 112, a rezultat faptul că în incinta acestui cabinet de avocatură a izbucnit un conflict între persoanele prezente, motivul fiind invocat acela că apelanta nu a mai dorit să realizeze un interviu care fusese inițial stabilit de comun acord cu jurnaliștii prezenți.

Ce spune Poliția Română despre sechestrarea jurnaliștilor Rai Uno

Ulterior, tot din verificări, a reieșit faptul că jurnaliștii au intenționat să părăsească cabinetul, context în care apelanta le-ar fi închis ușa și nu i-ar mai fi lăsat să plece până la sosirea polițiștilor. În tot acest timp, până când polițiștii au ajuns la fața locului, respectiv cele patru minute, între jurnaliștii italieni din apelantă au avut loc mai multe discuții în contradictoriu. Tot înainte de a ajunge polițiștii la fața locului, jurnalista a ieșit din cabinetul de avocatură, fiind găsită de polițiști în fața cabinetului.

Ulterior, la fața locului s-au deplasat și polițiști ai Biroului de Ordine Publică din cadrul Secției nr. 4, context în care apelanta a început să relateze acestora cele întâmplate. În același timp, în cabinet a revenit și jurnalista din Italia.

Jurnaliștii italieni au mers de bunăvoie la sediul de poliție

În cadrul activităților demarate de polițiști, apelantei l-ar fi împins și l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de poliție și totodată ar fi lovit-o și pe jurnalista din Italia (n.r. Lucia Goracci). Imediat după acest moment, în urma intervenției, jurnaliștii au ieșit pe scara blocului, iar conflictul a fost aplanat.

Polițiștii au adus la cunoștința persoanelor implicate faptul că au dreptul de a se deplasa la sediul Secției 4 de Poliție pentru a depune plângere în ceea ce privește evenimentul înregistrat, lucru care s-a și întâmplat, astfel că la ora 16.38, la sediul Secției 4 de Poliție s-au prezentat jurnaliștii din Italia, care au venit cu autovehicul personal, așadar nu au fost conduși la Poliție de către polițiști. S-au prezentat de bunăvoie pentru a depune o sesizare cu privire la cele întâmplate.

„Acuzații nefondate” la adresa ziariștilor 

La ora 17.00, la sediul Secției 4 de Poliție s-au prezentat apelanta la 112 însoțită de soțul acesteia. Apelanta a precizat că formulează plângere penală împotriva jurnalistei din Italia pentru săvârșirea mai multor infracțiuni și că e posibil ca jurnaliștii să fi sustras documente ce se aflau în birou și a menționat, de asemenea, că asupra jurnaliștilor se află droguri.

Având în vedere aspectele menționate, în conformitate cu procedurile legale în vigoare, polițiștii aveau obligația să efectueze și au efectuat un control corporal sumar, precum și al bagajelor, control în urma căruia nu au fost identificate bunurile sesizate ca fiind sustrase și nici substanțe interzise, așadar acuzațiile erau nefondate.

După ce jurnaliștii din Italia au fost informați cu privire la faptul că apelanta formulează plângere pentru săvârșirea infracțiunilor de violare a vieții private, violare a sediului profesional și lovire sau alte violențe, aceștia au comunicat că nu doresc să mai participe la nicio activitate, nici să fie audiați, nici să depună plângere și nici să mai comunice cu polițiștii până când la sediul secției nu se prezintă un reprezentant al Consulatului Italiei la București.

În acest sens, la ora 18.55, la sediul Secției nr. 4 de Poliție din Capitală au venit reprezentanți ai Consulatului Italiei la București. După ce le-a fost prezentată situația și în urma discuțiilor pe care d-lor le-au avut cu jurnaliștii, cei în cauză au declarat verbal că doresc să formuleze plângere și să fie audiați cu privire la acest incident și au solicitat ca activitățile să fie efectuate în prezența unui interpret autorizat aduși de aceștia.

În acest sens, la ora 21.30, la sediul Secției 4 a sosit un interpret autorizat și au început audierile în ceea ce îi privește pe jurnaliștii din Italia. Fac precizarea că la ora 22.40 s-au finalizat audierile a doi dintre jurnaliști, însă aceștia nu au dorit să părăsească sediul secției, menționând că doresc să o aștepte pe colega lor, care era în activitate de audiere.

În intervalul orar 21.30-23.20, jurnalista din Italia a fost audiată în calitate de persoană vătămată cu privire la infracțiunile pentru care a dorit să sesizeze aceste aspecte. La ora 23.25, cei trei jurnaliști și reprezentanții Consulatului italian au părăsit sediul Secției 4 de Poliție.

Cercetările continuă...

Fac precizarea că împotriva jurnaliștilor din Italia nu a fost dispusă nicio măsură preventivă, ci doar au fost informați cu privire la posibilitatea depunerii unei plângeri în lămurirea tuturor aspectelor sesizate. De asemenea, activitățile procedurale de polițiști s-au efectuat sub coordonarea strictă a procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

În continuare, în această cauză se efectuează cercetări pentru infracțiunile sesizate, respectiv lipsire de libertate și lovire sau alte violențe, în baza plângerii formulate de jurnalistă din Italia și lovire sau alte violențe, violarea sediului profesional și a vieții private, în baza plângerii formulate de apelanta la 112 și ultraj, având în vedere faptul că un polițist a fost agresat de soțul apelantei.

Ceea ce doresc să mai precizez este faptul că, așa cum s-a comunicat deja în spațiul public, față de bărbatul care este cercetat pentru ultraj a fost deja dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile”, a transmis Poliția Română miercuri, 15 decembrie, prin vocea purtătorului de cuvânt Georgian Drăgan.