ANAF, noi precizări despre impozitarea banilor transferați copiilor

ANAF, noi precizări despre impozitarea banilor transferați copiilorVirament bancar. Sursa foto: Bacho12345 | Dreamstime.com

ANAF a oferit clarificări privind impozitarea sumelor provenite din surse neidentificate. Conform Codului de procedură fiscală, orice venituri ale căror surse nu au fost identificate vor fi impozitate cu o cotă de 70%, aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Totuși, această cotă nu se aplică pentru sursele de fonduri identificate. De exemplu, dacă părintele justifică sursa fondurilor transferate copilului și plătește impozitul aferent, copilul nu va datora impozit pe acele sume.

ANAF, despre impozitarea sumelor provenite din surse neidentificate

„La art. 61 şi art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt prevãzute categoriile de venituri impozabile, cât şi cele neimpozabile”, precizează ANAF.

Conform sursei,„transferurile/sumele date/încasate de la rude” se încadrează în operațiunile de donație și pot fi considerate venituri neimpozabile.

În funcție de circumstanțele fiecărei situații, aceste sume pot fi tratate și ca datorii.

„Transferurile/sumele date/încasate de la rude" se subscriu operaţiunilor de donaţie/dar manual şi se încadreazã în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcţie de împrejurãrile fiecãrei situaţii de fapt, pot îmbrãca forma unor datorii, ceea ce reprezintã surse neimpozabile”, mai arată ANAF.

Explicații legate de sumele încasate la nunți, botezuri sau alte evenimente din familie

„În ceea ce priveşte sumele încasate urmare evenimentelor familiale (nunţi/botezuri,..), pentru care nu existã obligaţia declarativã din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintã de asemenea venituri neimpozabile”, menționează reprezentanții ANAF.

În timpul verificării fiscale a situației personale, autoritățile fiscale analizează documentele și informațiile referitoare la fluxurile financiare ale persoanei vizate. Această evaluare se face conform prevederilor din Legea nr. 207/2015, Codul de procedură fiscală, în special art. 6 alin. (1) și (2) și art. 55 alin. (3).

Euro, Lei

Bani, lei. Sursa: Arhiva EVZ

Administrarea mijloacelor de probă este reglementată în Capitolul V, Titlul III, din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările ulterioare.

În acest context, se aplică prevederile art. 66, referitoare la dreptul rudelor de a refuza furnizarea de dovezi. În astfel de cazuri, autoritățile fiscale verifică sursele de fonduri menționate de persoana verificată, analizând dacă rudele sau membrii familiei dețineau sumele transferate și urmăresc trasabilitatea acestora, conform sursei.

„Cota de impozit de 70% nu se aplicã surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevãzute la art. 61 şi art. 62. De exemplu, dacã pãrintele/membrul familiei justificã sursa/sursele fondurilor transferate copilului/membrului familiei şi datoreazã/plãteşte sumele aferente acestui impozit, atunci copilul nu datoreazã impozit pentru sumele primite de la pãrinte”, se mai arată în comunicat.

Ce se întâmplă dacă o persoană refuză să prezinte documentele in termenul legal

Dacă se constată că declarațiile fiscale, documentele sau informațiile prezentate în timpul verificării sunt incorecte, incomplete sau false, autoritatea fiscală va stabili baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit. De asemenea, ANAF va emite decizia de impunere, conform art. 146 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările ulterioare.

Regula este valabilă și în cazul în care persoana verificată refuză să prezinte documentele solicitate în termenul legal.

Ne puteți urmări și pe Google News