Evenimentul Zilei > Economie > Amenzi de până la 7.000 de lei pentru cei care cumpără alcool sau tutun cu voucherele sociale
Amenzi de până la 7.000 de lei pentru cei care cumpără alcool sau tutun cu voucherele sociale

Amenzi de până la 7.000 de lei pentru cei care cumpără alcool sau tutun cu voucherele sociale

Vânzătorii știu deja că trebuie să vândă, în baza cardurilor sociale, doar produse alimentare. Cu toate acestea, unii români își achiziționează băuturi alcoolice și produse din tutun.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că românii care folosesc voucherele alimentare pentru a-și cumpăra băuturi alcoolice sau tutun riscă să primească o amendă de aproape 7.000 de lei.

În cazul în care o persoană care are card social nu se poate deplasa, atunci poate să dea acest card unei persoane, alături de actul de identitate. De asemenea, românii care au voucherele pentru alimente trebuie să știe că există riscul de blocare a acestora dacă se constată că acesta a fost folosit de către o altă persoană în afară de deţinător.

„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. (…) Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a anunţat ministrul, scrie Antena3.

Ministerul Fondurilor Europene reaminteşte că sunt 4 tranşe a câte 250 de lei

Beneficiarii de voucherele sociale sunt pensionarii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei, persoanele încadrate în grad de handicap grav, familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei și persoanele fără adăpost.

Reamintim că față de estimările inițiale de 3,1 milioane de beneficiari de tichete sociale, în realitate primesc ajutoare de 250 de lei cu aproape 600.000 mai puțini români. Tichetele sociale reprezintă un sprijin din partea Guvernului pentru românii cu venituri mici, astfel încât să treacă peste scumpirile la alimente și utilități din ultima vreme. Valoarea tichetelor este de 250 de lei și se acordă la fiecare două luni, în patru tranșe. De asemenea, de emiterea cardurilor s-a ocupat Poșta Română, iar sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: