Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Ordonanță cu dedicație pentru unul din miniștrii lui Orban
Exclusiv. Ordonanță cu dedicație pentru unul din miniștrii lui Orban

Exclusiv. Ordonanță cu dedicație pentru unul din miniștrii lui Orban

Ministrul Fondurilor Marcel Boloș, ar fi beneficiat direct de prevederile ordonanțelor de urgență care vizează programe de finanțare UE, retrase de Ludovic Orban de la publicarea în Monitorul Oficial. Măsurile de descentralizare ale Programului Operațional Regional (POR) care implică acordarea de puteri sporite Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), care se ocupă de implementarea programului în teritoriu ar fi fost în avantajul lui Boloș. Înainte de a fi ministru, Până să facă parte din Guvernul PNL, el a ocupat funcția de director ADR pentru regiunea Nord-Vest, din care s-a suspendat până la încheierea mandatului din minister.

Propunerea de descentralizare a POR a fost lansată de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) la finalul lunii decembrie 2019, printr-un memorandum având ca temă „Programele operaționale/naționale și arhitectura instituțională de gestionare a fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021 – 2027”.

Descentralizarea, în viziunea propusă de MFE, presupunea desființarea structurii centrale, aflate sub coordonarea Ministerului Lucărilor Publice, al Dezvoltării și Administrației (MLDPA) și preluarea atribuțiilor acestuia de către cele opt ADR-uri care activează la nivel teritorial.

Acestea urmau să devină autonome și să capete  noi atribuții, între care, cea mai importantă era aceea de gestionare directă a fondurilor programului. Mai exact, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent, ADR-urile urmau să propună criteriile de acordare a finanțărilor, să facă selecțiua proiectelor și și să efectueze plățile către beneficiari, primării, consilii județene, agenți economici.

Surse politice au declarat, pentru Evenimentul Zilei, că descentralizarea POR este una dintre solicitările primarilor din Alianța Vestului, care au făcut lobby, în acest sens, inclusiv la nivelul Comisiei Europene.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE