Evenimentul Zilei > Economie > EXCLUSIV. Schimbări la fondurile europene! Ministrul Boloș promite mai puțină birocrație
EXCLUSIV. Schimbări la fondurile europene! Ministrul Boloș promite mai puțină birocrație

EXCLUSIV. Schimbări la fondurile europene! Ministrul Boloș promite mai puțină birocrație

Beneficiarii de fonduri europene vor avea mai ușor acces la banii de la UE și vor scăpa de drumurile la București, promite ministrul de resort, Marcel Boloș.

Ministerul Fondurilor Europene propune modificări importante la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR). Conform unui memorandum care se află pe masa Guvernului în ședința din 6 ianuarie, aceste organisme vor căpăta puteri sporite, fiind transformate în autorități de management pentru programele operaționale 2021- 2027.

Acest lucru presupune că ADR-urile vor aproba proiectele ce vor fi finanțate și vor deconta banii către beneficiari, în baza cererilor de rambursare, fără să mai fie nevoie de avizele autorităților centrale – Ministerul Dezvoltării.

„Având în vedere pe de-o parte atribuțiile pe care o autoritate de management le are în gestiunea financiară a fondurilor publice (fonduri nerambursabile și cofinanțare națională), iar pe de altă parte actualul statut al ADR-urilor, (organizații neguvernamentale, non profit cu personalitate juridică, de utilitate publică) este necesară identificarea de soluții legislative care să le permit ordonanțare de credite ale bugetului de stat (modificarea Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice)”, se arată în memorandum.

Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației va pierde calitatea de gestionar al Programului Operațional Regional– prin care sunt finanțate, din fonduri europene, investițiile derulate de primării și consilii județene – programul urmând să treacă în administrarea Ministerului Fondurilor Europene.

Marcel Boloș, declarații în exclusivitate pentru EvZ

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Evenimentul Zilei că transformarea ADR-urilor în Autorități de Management este o măsură care va simplifica procedura de atragere a fondurilor europene, în favoarea beneficiarilor.

„După ce ADR-urile se vor transforma în Autorități de Management, beneficiarii vor avea acces mai facil la finanțări, iar autoritățile locale vor fi implicate în implementarea proiectelor. De exemplu, pentru semnarea unui contract de finanțare, ei nu vor mai fi nevoiți să bată drumul până la București, ci vor rezolva la nivel regional, la ADR. Tot cei de aici vor analiza documentațiile înaintate spre decontare și vor face plățile spre beneficiari”, a declarat Marcel Boloș pentru Evenimentul Zilei.

Ministrul a precizat că își dorește ca procesul de transformare al ADR-urilor în Autorități de Management să se încheie într-un timp optim, astfel ca de la 1 ianuarie anul 2021 să inceapă implementarea proiectelor din fonduri europene aferente perioadei de programare 2021 – 2027.

„Până la 1 ianuarie dorim să finalizăm pregătirea programelor operaționale a ghidurilor solicitantului și a tuturor celorlalte documente programatice, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu întârzierile din actuala perioadă de programare. Dorim ca implementarea să înceapă din primele zile ale anului viitor”, a precizat Marcel Boloș.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: