Evenimentul Zilei > Actualitate > Alina Mungiu Pippidi a câştigat cel mai mare grant de cercetare al UE în ştiinţe sociale
Alina Mungiu Pippidi a câştigat cel mai mare grant de cercetare al UE în ştiinţe sociale

Alina Mungiu Pippidi a câştigat cel mai mare grant de cercetare al UE în ştiinţe sociale

Grantul, în valoare de opt milioane de euro, a fost acordat pentru proiectul ANTICORRP, care reuneşte expertiza a 21 de grupuri de cercetători, din 16 ţări europene şi care se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani.

Societatea Academică din România şi Hertie School of Governance fac parte din consorţiul câştigător al grantului. Alina Mungiu Pippidi, Profesor de Studii Democratice la Hertie School of Governance, Berlin, este co-autor în cadrul acestui proiect, în timp ce coordonatorul proiectului este Profesorul Bo Rothshein de la Universitatea din Gothenburg.
Cum sunt aplicate măsurile anticorupţie
Conform unui comunicat al Societăţii Academice din România, proiectul se impune într-un context în care nu s-a înregistrat un progres substanţial privind anticorupţia, desi Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei a fost ratificată acum 6 ani. "Este necesar să se evalueze dacă sunt aplicate măsurile anticorupţie corecte, având în vedere că cetăţenii au din ce în ce mai puţină încredere în guvernele lor (2/3 din populaţia Uniunii Europene consideră că guvernele lor sunt corupte)", se arată în comunicatul SAR.
Studiu pan-european asupra calităţii guvernării
Scopul proiectului este de a înţelege de ce definiţia legală a corupţiei şi opinia publică se diferenţiază atât de puternic. "S-ar părea că întelegerea corupţiei ca tratament privilegiat al unor persoane sau grupuri specifice în vederea unui interes personal ia o multitudine de forme şi este înţeleasă în mod diferit. ANTICORRP va avea o abordare cuprizatoare asupra evaluării guvernelor şi procesului de luare a deciziei. De asemenea, este planificat un studiu pan-european asupra calitătii guvernării şi administraţiilor publice la nivel local şi regional", se mai precizează în documentul citat.
Alina Mungiu Pippidi a fost numită membru al Grupului de Experţi ai Comisiei Europene pe probleme de corupţie, care îşi va începe activitatea în 2012. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News