Evenimentul Zilei > Actualitate > Alin Petrache: „Vreau Noua Zeelandă!”
Alin Petrache: „Vreau Noua Zeelandă!”

Alin Petrache: „Vreau Noua Zeelandă!”

Calificarea la Cupa Mondială de anul viitor e cea de-a doua, ca preşedinte, pentru Alin Petrache, fostul mare rugbyst dorindu-şi ca, în Anglia, România să dea piept cu cea mai tare echipă a lumii, Noua Zeelandă. Pentru asta, "stejarii" trebuie să câştige CEN.

Pentru Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, calificarea la Cupa Mondială de anul viitor reprezintă o mare victorie. Este a doua din mandatul său de şef al FRR, după cea din 2011, din Noua Zeelandă. După meciul de sâmbătă cu Spania, Petrache n-a zăbovit prea mult la Cluj. A venit acasă imediat după banchet. Ieri dimineaţă a mers la biserică, aşa cum face în fiecare duminică. E mulţumit cu ceea ce a reuşit naţionala de rugby a României.
"Cum mă simt? Nemaipomenit", au fost primele cuvinte ale lui Alin Petrache după victoria în faţa Spaniei. "De fapt, am intrat în normalitate. Într-o serie de normalitate. Nu din punct de vedere financiar, din păcate, ci o normalitate a rezultatelor. Să nu uităm cât de tare ne-am chinuit la precedenta calificare la Cupa Mondială. Am fost ultima echipă calificată… Asta ne-a dat peste cap programul. Nu ne-a permis să facem o strategie. N-am avut practic timp să pregătim Cupa Mondială. Nu ştiam cu cine vom putea juca meciuri-test. Nu ştiam ce bani avem. Era incertitudine", spune Alin Petrache.
"Să aducem la Bucureşti trei echipe tari"
Fostul rugbyst e convins că liniştea de la nivelul federaţiei pe care o conduce a contat mult în rezultatele echipei naţionale. "Când se schimbă preşedintele, se schimbă şi managementul, iar toate astea se răsfrâng asupra fenomenului. Am avut continuitate, am avut linişte şi a contat enorm", zice Petrache. El spune că în acest moment lucrurile sunt destul de clare în ograda sa: "Acum, nu ne-am mai grăbit. Am avut timp să construim, să pregătim campania de calificare. Am avut şi condiţii. Ne-au ajutat Ministerul, Federaţia Internaţională. A fost, pot spune cu mâna pe inimă, o calificare liniştită".
Duminica viitoare, Alin Petrache va fi prezent la Londra, la una dintre întâlnirile "patronate" de IRB (International Rugby Board). "În linii mari, vom afla şi cu cine vom juca la toamnă meciuri-test. Sper să aducem la Bucureşti din nou trei echipe mari, aşa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut", ne-a mărturisit şeful FRR. Petrache spune că, împreună cu staff-ul tehnic al naţionalei, a început să gândească strategia pentru Cupa Mondială de anul viitor.
"Nu există titulari şi rezerve"
"Avem în acest moment 25-30 de jucători care alcătuiesc naţionala României. Un grup foarte puternic, cu jucători de calitate. Nu există practic titulari şi rezerve. Oricine poate juca titular, poate face faţă sută la sută unui meci. Sincer, n-am avut niciodată aşa ceva! Lynn Howells mi-a spus că vrea ca pentru Cupa Mondială să avem un lot de 40 de jucători, din care să definitivăm lotul. La ora debutului la Cupa Mondială, trebuie să avem, practic, două echipe".
Alin Petrache vrea ca România să încheie prima în Cupa Europeană a Naţiunilor. Locul 1 în CEN va duce România într-o grupă cu Noua Zeelandă la Cupa Mondială din Anglia! "Vreau Noua Zeelandă! E o ocazie unică. Să poţi placa un jucător al campioanei mondiale, să te lupţi cu ei, e un dar. Vorbeam cu Vlaicu la Cluj şi îi spuneam că nu îşi poate închipui ce înseamnă să transformi o lovitură de pedeapsă împotriva celei mai bune echipe din lume! După un meci cu Noua Zeelandă ai ce povesti toată viaţa. Chiar şi după!", e convins preşedintele FRR.
Cinci calificări în palmares
Petrache spune că rugby-ul românesc e pe o curbă ascendentă, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă nu doar acest sport, ci toate disciplinele din ţara noastră.. "A crescut infrastructura. Când am devenit preşedinte erau 63 de cluburi votante. Acum sunt peste 100, aproape s-au dublat. Şi asta în condiţiile crizei financiare. Copiii vin la rugby. Începem să licenţiem antrenorii", spune Petrache. Pentru Alin Petrache, calificarea la Cupa Mondială din Anglia e a cincea: "Am una la juniori, una la seniori, una la rugby în 7 şi două ca preşedinte!".
"După un meci cu Nouza Zeelandă ai ce povesti toată viaţa. Chiar şi după!", susţine şeful rugbyului românesc.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: