Alimentele se scumpesc considerabil. Prețul la pâine va exploda. Anunțul fermierilor
- Emma Cristescu
- 30 mai 2022, 18:11
Un nou val de scumpiri la alimente va apărea în România. Din cauza producţiei scăzute de cereale, prețul la pâine va exploda. Fermierii anunță că situația este înfiorătoare, iar consecințele sunt grave.
Fermierii au anunțat că producţia de cereale din acest an va fi mai redusă cu cel puţin 15%. Prețurile vor fi mult mai mari după ce cheltuielile agricultorilor au crescut cu cel puţin 15-20% din cauza scumpirilor la energie.
Anul agricol 2022 va fi mai slab față de anul trecut, mai ales la producția de cereale, care va scădea în medie cu 15%, portivit prognozei agricole făcute de Asociația Europeană Coceral.
Se anunță o scădere uriașă la grâu, de 20,7%, dar și la porumb, de 9%. Aceste lucruri vor duce la produse de morărit și panificați mai scumpe, dar și la prețuri mari la produsele de origine animală, carne și lactate.
"Consecinţele sunt clare: se va scumpi mult pâinea, produsele de panificaţie, zootehnia vă suferi.
Se scumpeşte (pâinea - n.r.) anul acesta cu aproximativ 50%, probabil, în funcţie de situaţia cerealelor la nivelul ţării", estimează Lică Iulian, fermier din Teleorman.
Mai multe producții sunt în scădere în România, printre care:
Producţie de cereale:
2021: 26,3 milioane tone
Previziuni 2022: 22,4 milioane tone, în scădere cu 15%
Producţia de grâu
2021: 10,9 milioane tone
Previziuni 2022: 8,6 milioane tone, în scădere cu 20,7%
Producţia de porumb
2021: 12,45 milioane tone
Previziuni 2022: 11,3 milioane tone, în scădere cu 9%, potrivit Asociația Europeană Coceral.
Alimentele se scumpesc considerabil
Și Banca Mondială a anunțat că omenirea se va confrunta cu criză a prețurilor în perioada următoare. Prețurile la alimente vor crește în România, iar acest lucru va duce la foamete și sărăcie, fiind o țară cu salarii mici. Uleiul și făina au devenit un lux pentru oameni.
„Cifrele anunțate privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva. Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum.Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări“, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit cancan.ro.