Alimentele care feresc creierul de stres

Alimentele care feresc creierul de stres

O dietă echilibrată și fără produse procesate, combinată cu un stil de viață care îmbină profesia cu distracția, ne mențin sistemul nervos în bună stare și capabil să facă față provocărilor zilnice.

Stresul de lungă durată poate provoca accidente vasculare cerebrale ale căror efecte asupra organismului sunt devastatoare. Dacă doar perspectiva unei noi zile de muncă ne face să ne simțim brusc obosiți e semn că am acumulat mai mult stres decât putem duce și este cazul ca lucrurile să se schimbe. Ce putem face însă? Dacă nu ne permitem o vacanță, atunci e cazul să ne schimbăm dieta alegând acele alimente care ajută creierul să facă față presiunilor zilnice.

Carnea procesată ne otrăvește

Alimentele neprocesate, cât mai aproape de starea lor naturală sunt cele care plac creierului, explică prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie. O carne procesată este una plină de hormoni și de proastă calitate. Aceasta nu doar că nu ajută creierul, ba chiar este nocivă întregului organism, adaugă profesorul neurolog.

Ne puteți urmări și pe Google News

5 alimente care ajută

1. Peștele este un tip de carne sănătoasă (somon, păstrăv, sardină, hering). Este o sursă de proteine, conține acizi grași omega 3 care sunt cheia pentru un creier care funcționează la capacitate maximă. O dietă bogată în pește reduce riscul de demență și atac cerebral și încetinește ritmul declinului mental. Se recomandă de cel puțin de două ori pe săptămână.

2. Mic dejun cu lapte și cereale. O masă din care nu lipsesc laptele, cerealele și fructele ne ajută să ne concentrăm mai bine și să dăm un randament mai mare. Studiile arată că acei studenți care obișnuiesc să mănânce dimineața au performanțe mai bune decât ceilalți.

3. Nuci și ciocolată. Nucile și semințele sunt o sursă bună de antioxidanți și vitamina E care protejează memoria. Ciocolata neagră are la rândul ei proprietăți antioxidante și conține un stimulant natural – cofeina – care ne menține concentrați. O masă pe zi compusă din aceste alimente este benefică pentru buna funcționare a creierului.

4. Avocado și cereale integrale. Orice organ al corpului depinde de circulația sângelui, dar în special creierul. O dietă bogată în fructe precum avocado (o jumătate sau măcar un sfert pe zi) și cereale integrale (o jumătate de ceșcuță pe zi) protejează creierul de boli cardiace și ține colesterolul sub control. Cerealele integrale de asemenea sunt bogate în fibre și vitamina E, precum și în grăsimi monosaturate care mențin buna circulație a sângelui.

5. Afinele. Cercetările făcute pe animale au arătat că afinele protejează creierul de distrugerile radicalilor liberi și reduce riscul de Alzheimer și demență, susține Steven Pratt, autorul mai multor cărți de nutriție, medic la Scripps Memorial Hospital La Jolla, din California. Alte studii leagă consumul de afine de buna funcționare a memoriei și învățării la vârste înaintate. Medicii recomandă o ceșcuță de afine pe zi sub orice formă: proaspete sau congelate.

Echilibru între profesie și timpul personal

Dieta, oricât de bună, nu va face față stresului. Mai este nevoie să ne organizăm timpul în așa fel încât să încapă în viața noastră și altceva pe lângă job. Orele lucrate peste program poate că ne pot aduce o promovare, însă pe termen lung pot fi un pariu pierdut cu propria sănătate. Cititul ajută creierul să se relaxeze, astfel putem să ne deconectăm senzorial, să ne adunăm mințile, să ordonăm emoțiile și gândurile, spune prof.univ. dr. Dafin Mureșanu. Un stil de viață echilibrat dă șansa neuronilor din creier să se regenereze. Organismul nostru are o capacitate naturală de a se „repara”, însă aceasta trebuie alimentată, susținută, dacă ținem la sănătatea noastră.

Rețetă pentru o zi excelentă

Dimineața: Începeți masa cu un suc natural de fructe. Urmează un sendviș din pâine integrală și pește (somon sau păstrăv) și o ceașcă

Pe lângă masă, specialiștii mai recomandă: un somn bun peste noapte, ascut memoria și gândirea, meditații care limpezesc mintea și ne relaxează. re ciocolapentru peți Uriș așcă de cafea. te, hidratare adecvată, exerciții care axează.