Evenimentul Zilei > Social > Două specialități de pâine au fost retrase de la comercializare, în București. Ce spune compania
Două specialități de pâine au fost retrase de la comercializare, în București. Ce spune compania

Două specialități de pâine au fost retrase de la comercializare, în București. Ce spune compania

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este în centrul unui scandal din cauza faptului că a semnalat o alertă alimentară la două zile după ce două produse alimentare care conțineau oxid de etilenă (dezinfectant cancerigen) au fost comercializate în București, în 34 de magazine ale unui hipermarket din Franța.

Alerta a fost publicată după ce în ultimele luni au fost retrase mai multe produse alimentare, despre care puteți afla mai multe informații pe site-ul ANSVSA.

Acum, reprezentanții sursei citate au comunicat că Auchan România a transmis clienților să nu consume produsele achiziționate la 6 octombrie 2021, în 34 de magazine din reţeaua sa. În prim-plan apare Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame, a căror drojdie a fost contaminată cu oxid de etilenă.

Cei care au cumpărat pâinea cu probleme au fost sfătuiți să returneze produsele împreună cu bonul fiscal. Totuși, este greu de crezut că în cele două zile, baghetele nu au fost consumate de mulți dintre cei care le-au cumpărat.

Consumatorii care au cumpărat unul din cele două produse alimentare au fost informați că 11 octombrie 2021 a fost ultima zi în care le puteau returna. Despre acest episod incredibil și care a pus în pericol sănătatea cliențielor, cei de la Asociația Pro Consumatori (APC) au declarat că nu înțeleg de ce alerta alimentară a fost emisă la două zile după detectarea problemei.

APC critică ANSVSA. Unde e vina?

Prin urmare, conducerea APC și-a exprimat „îngrijorarea în legătură cu momentul în care s-a transmis alerta pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în data de 8 octombrie 2021, la două zile de la momentul comercializării, referitoare la rechemarea a două produse de panificație proaspete realizate în spațiile a 34 de magazine din rețeaua Auchan″.

„Este ilogic să rechemi la două zile de la momentul fabricării două produse de panificație proaspete care se comercializează și se consumă în ziua în care au fost achiziționate.

Totodată, aflăm din documentul postat pe site-ul ANSVSA că aceste două produse au fost retrase din cauza oxidului de etilenă găsit în compoziția drojdiei.

«Toate alimentele contaminate cu oxid de etilenă, un dezinfectant cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase de la vânzare.» APC solicită în mod public ca Auchan România să răspundă la următoarele întrebări prin intermediul unui comunicat care să fie adus în atenția opiniei publice, astfel:

baghetă

Întrebări pentru Auchan

  1. Care a fost cantitatea de oxid de etilenă depistată în drojdia folosită la fabricarea celor două produse?
  2. Cine a realizat analiza de laborator pentru drojdia în care s-a descoperit oxid de etilenă?
  3. Cum se numește furnizorul de la care s-a cumpărat drojdia în care s-a descoperit oxid de etilenă?
  4. În ce țară își are punctul de lucru furnizorul de la care s-a cumpărat drojdia în care s-a identificat oxid de etilenă ?
  5. Câți consumatori au achiziționat cele două produse de panificație proaspete contaminate cu oxid de etilenă?″, arată sursa citată.

Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice. Practic, este folosită pentru a distruge virusurile, bacteriile, fungii şi orice microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară.

În 1990, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul, după ce a fost folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonella.

Din 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor, după ce s-a descoperit că irită pielea, ochii și căile respiratorii. De asemenea, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice.

În prezent, în UE folosirea oxidului de etilenă e permisă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale. Prin urmare, toate alimentele contaminate cu oxid de etilenă (dezinfectant cancerigen) trebuie retrase de la vânzare.

Punctul de vedere al companiei:

„În urma notificării primite din partea furnizorului celor două produse de panificație, Auchan România SA a inițiat imediat procedurile impuse în situația de fapt: retragerea de la comercializare a întregii cantități din cele două produse (cu lotul din 6 octombrie 2021) existentă în rețeaua Auchan, precum și distrugerea acesteia prin servicii asigurate de prestatori autorizați. De asemenea, a fost aplicat imediat planul de informare a clienților cu privire la rechemarea acestui lot.

Potrivit informării transmise de furnizorul mărfii prezența oxidului de etilenă a fost identificată în cadrul unui adjuvant tehnologic folosit în producția drojdiei, aceasta din urmă reprezentând un ingredient care se regăsește în procent de sub 2,5% din procesul de panificație.

Conform informării emise de furnizor, produsele nu prezintă un risc direct pentru sănătatea consumatorului întrucât concentrația de materie primă pentru care s-a folosit acest adjuvant este foarte redusă. Deși o mare parte din cantitatea recepționată a acestor produse nu a fost vândută, în calitate de companie responsabilă, am decis retragerea imediată a cantității aferente celor două produse.

Dorim să asigurăm clienții Auchan de faptul că siguranța lor este o prioritate pentru noi și respectăm toate măsurile care se impun în astfel de situații. Totodată, subliniem faptul că toate sortimentele de panificație expuse la comercializare în magazinele Auchan sunt proprii consumului uman și respectă normele de siguranță alimentară în domeniu.”

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: