COVID-19. Probleme mari cu pâinea. Inițiativa ANPC, în dezbatere publică
- Petrisor Cana
- 15 octombrie 2020, 06:57
Cea mai ieftină pâine, cea neambalată, a stârnit vii dezbateri în ultima perioadă. Panificatorii și specialiștii în sănătate publică s-au întrecut în declarații.
Autoritătatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a introdus în dezbatere publică un ordin care vizează interzicerea comercializării pâinii și a produselor de panificație nepreambalate prin autoservire.
Ordinul se referă la comercializarea pâinii și a produselor de panificație de tip vrac în țară
Motivul: pâinea neambalată ar putea fi o sursă de transmitere a virusului COVID-19. Acesta ar putea ajunge la consumator atât în urma procesului de fabricație, cât și în urma expunerii în aer liber în galantar, dar mai ales dacă o persoană purtătoare a virozei o atinge în timpul manipulării și transportului.
Proiectul de lege a fost realizat de Direcția Generală Control și Supraveghere din cadrul ANPC.
Inițiativa a intrat în dezbatere publică miercuri, 14 octombrie 2020. Potrivit acesteia, operatorul economic ce comercializează produsul ar urma să aibă obligația de a-l furniza prin intermediul „vânzării asistate”, „prin intermediul unei persoane dedicate, ce va furniza, la cerere, produsul către consumator”.
Proiectul ordinului ANPC arată: „Considerăm că, prin proiectul de act normativ, se asigură o mai bună protecţie a sănătăţii şi vieţii consumatorilor din România, cât şi informarea acestora cu privire la substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul pâinii şi a produselor de panificaţie comercializate în vrac direct, informaţii menite a proteja consumatorii care suferă de diferite alergii”.
Ce condiții trebuie să îndeplinească vânzătorii de pâine
Ordinul intrat în dezbatere, miercuri, postat pe site-ul ANPC, stabileşte condiţiile care trebuie respectate la comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie.
„Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. (...) La comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: - denumirea sub care se vinde produsul; - denumirea furnizorului; - cantitatea netă/bucată; - preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; - preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; - componentele cu efecte alergene”, se arată în proiectul de lege.
Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării lui în Monitorul Oficial.
Reacția președintelui ROMPAN
Pe de altă parte, pe 26 septembrie, directorul general al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a afirmat că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale unui studiu făcut în acest sens de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
În acest context, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu susține că pâinea şi produsele de panificaţie fabricate şi comercializate de către agenţii economici din România nu reprezintă un vector de transmitere a coronavirsului.
În opinia sa, apariţia unor informaţii „total neadevărate” legate de posibilitatea transmitrii virusului prin pâine ridică suspiciuni că ar exista şi alte interese legate de creşterea vânzărilor de pâine ambalată şi în special a produselor de panificaţie din import.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au transmis că până în prezent nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov 2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin pâine.
Cresc prețurile la produsele de panificație
Prețul la produsele de panificație ar putea crește în perioada următoare, având în vedere faptul că anul 2020 va intra în istorie drept unul dintre cei mai dificili ani agricoli.
„Prețurile s-au dus mult în sus. Suntem la un leu kilogramul de grâu. Avem prețuri mai mari decât piața mondială, decât prețurile de la bursele din afară. În consecință trebuie să pui de acord prețurile la produsele finite cu prețurile la materia primă. Dacă ponderea materiei prime e de 50% în prețul produsului și s-a scumpit cu 25%, fiecare își face calculele și vede cu cât este influențat”, a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN, pentru B1.ro.