Reprezentantul României la OMS, deputatul PSD Alexandru Rafila, a susținut vineri o conferință de presă. Deputatul a declarat că Guvernul a eșuat pe toate planurile cu campania de vaccinare.

 „Despre campania de vaccinare am văzut declarații ale premierului care a spus că nu și-a asumat ținte, ci au fost doar discuții de principiu ‘Ce bine ar fi sa…’. Întâi am aflat de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, după aceea de 10,4 milioane de persoane vaccinate la septembrie și tot ne-am învârtit în jurul unor cifre despre care aflăm acum că nu erau niște ținte și că scopul vaccinării era oprirea pandemiei. Sigur, pandemia evoluează la nivel sporadic acum, dar asta nu înseamnă că neatingerea țintelor nu va avea niciun impact”, a afirmat Alexandru Rafila.

Dl Cițu, ca să spunem așa, este un om norocos

În continuare deputatul PSD a analizat urmările acestei nereușite a vaccinării, pe care premierul nu și-a asumat-o:

 „Dl Cițu, ca să spunem așa, este un om norocos. Fără să reușeasca să atingă niciuna din țintele asumate, a constatat că în România pandemia nu mai evoluează. Ce se va întâmpla în situația în care vom inregistra în toamnă un număr important de cazuri și ne vom intoarce la restricții care vor bloca economic și social țara. Ce se va întampa atunci? Va exista o asumare? Eu nu cred pentru că aceastț flecăreală legata de vaccinare nu este un element de seriozitate. Dacă din punct de vedere logistic, lucrurile nu pot fi reproșate, organizarea campaniei de informare, de câștigare a încrederii populației în vaccin și în Guvern, lucrurile au fost ratate pe toate planurile. Avem sub 15.000 persoane care se vaccineaza zilnic cu doza unu. Daca se menține trendul, până la sfârșitul anului maxim 7 milioane se vor vaccina”, a declarat Rafila.

Întrebat dacă oferirea de stimulente financiare persoanelor care se vaccineaază ar putea avea succes, Rafila nu a exclus acest lucru. El s-a referit, ironic, și la campania de vaccinare din Piața Obor din Capitală. Acolo, persoanele care s-au vaccinat, au primit gratis o porție de mici cu muștar, pâine și apă.

„Pe Florin Cîțu îl despart 36 de milioane de mici de atingerea acestui obiectiv (de imunitate de turma)”, a declarat Rafila.