Alexandru Rafila, critici la adresa conducerii unui spital. Unitatea a ajuns în pragul falimentului

Alexandru Rafila, critici la adresa conducerii unui spital. Unitatea a ajuns în pragul falimentului Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Alexandru Rafila a precizat că Spitalul din Târgu Cărbuneşti ar fi putut fi salvat de la faliment. Potrivit ministrului Sănătății, unitatea  avea doar 39 la sută grad de ocupare a paturilor. Din acest motiv, conducerea ar fi trebuit să facă o serie de schimbări, a mai spus ministrul.

Alexandru Rafila, despre situația Spitalului de la Târgu Cărbunești

Ministrul a subliniat că un bun manager ar fi acționat total diferit. În opinia sa, cei aflați în fruntea unității medicale ar fi trebuit să apeleze la diverse soluții, inclusiv la crearea unor secţii de recuperare.

„În primul rând trebuie să înţelegem care sunt sursele care finanţează un spital. În primul rând este vorba de contractul lor pentru serviciile pe care le prestează cu Casa de Asigurări de Sănătate. Adică faci un serviciu, tratezi pacientul, îl operezi, primeşti o sumă de bani. Mai există şi alte surse, subvenţii de la bugetul local care poate să ajute să plătească utilităţile, de exemplu, şi eventual programe de sănătate, dacă fac parte dintr-o astfel de structură. E clar că la Târgu Cărbuneşti ei aveau venituri mici. 39 la sută gradul de ocupare a paturilor. ”, a precizat ministrul.

Spital , Alexandru Rafila

Sursă foto: Pixabay

Falimentul putea fi evitat

Ministrul Rafila a menționat că situația de la unitatea respectivă ar avea în spate două motive. De asemenea, oficialul a subliniat că managerul spitalului ar fi trebuit să acționeze diferit.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atunci sunt două motive. Una poate să fie o structură de personal care nu este potrivită, nu poate să facă servicii medicale. Şi a doua, o structură a spitalului care nu răspunde nevoilor de servicii ale comunităţii. Vă dau un exemplu, dacă eu am o secţie de Obstetrică-Ginecologie şi 90 la sută dintre femeile din zonă merg în altă parte să nască sau să îşi rezolve problemele de natură ginecologică, ai o problemă, dar atunci nu trebuie să stai să constaţi lucrul ăsta, că nu de aia eşti manager. Faci o gândire şi vezi că sunt foarte multe servicii de recuperare care se cer. ”, a mai spus acesta.

Spital Târgu Cărbunești

Sursa foto: Facebook

Managerul de la Spitalul Târgu Cărbunești, aspru criticat de Alexandru Rafila

Ministrul s-a arătat nemulțumit și de atitudinea șefului unității medicale respective, după ce acesta a declarat că nu poate face schimbări.

„Trebuie să faci, că de aia eşti manager, să te adaptezi realităţilor legate de nevoia de servicii medicale”, a adăugat Rafila.

Managerul Spitalului de la Târgu Cărbunești a declarat că 99% din bugetul unității este cheltuit pe salarizare. Astfel, acesta nu poate acoperi luna cele patru miliarde către furnizori.

„Suntem într-o situaţie financiară foarte delicată, am folosit un termen nepotrivit, ”faliment”, pentru că totuşi suntem un spital, dar suntem într-o situaţie foarte, foarte delicată din punct de vedere financiar. 99% din bugetul spitalului intră în salarizare, în condiţiile în care nouă ne mai lipsesc patru miliarde pentru furnizori lună de lună. Asta înseamnă că dăm salariile, ne mai rămân cam 400 de milioane aşa, mai achităm luna următoare iar şi ne adâncim din ce în ce mai mult”, a declarat Sorin Mehedinţu, managerul unității.