Alexandru Rafila are o veste proastă şi una bună despre vaccinare: „Să fim alerţi.”

Alexandru Rafila are o veste proastă şi una bună despre vaccinare: „Să fim alerţi.” Sursa: arhiva EVZ

Prof. dr. Alexandru Rafila a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament, că are rezerve despre ţinta anunţată de autorităţile sanitare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, respectiv 10.000.000 de persoane vaccinate până la 1 august 2021.

Alexandru Rafila are o veste proastă şi una bună despre vaccinare: „Să fim alerţi.” Acesta a fost avertismentul lansat de reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Totodată, deputatul PSD a mai declarat că pentru a fi de succces, campania de vaccinare antiCovid-19 „ar trebui să fie un obiectiv național, să nu fie politizată în niciun fel și să ofere oamenilor argumente suficiente”.

Cea mai mare mortalitate la finalul anului trecut

„Cred că sunt suficiente motive ca această campanie să fie o prioritate la nivel național. Persoanele vârstnice şi cele cu boli cronice au nevoie de servicii de sănătate. Vedeți ce s-a întâmplat anul trecut. Am avut cea mai mare mortalitate la finalul anului trecut, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă tragem toţi în aceeaşi direcţie, atunci probabil că acea ţintă a imunizării de grup ar putea fi atinsă toamna, adică o perioadă suficientă în care să putem să menţinem acest ritm de 100.000 de persoane vaccinate zilnic, care ar oferi atingerea ţintei respective.

Restricţiile oferă doar momente de respiro. Se introduc restricţii mai mult sau mai puţin dure, scade la un moment dat incidenţa bolii, ele se ridică, după care, într-un interval de o lună, două, ele se reintroduc. Ori vreau să terminăm odată cu această reîntoarcere la restricţii şi să urmăm calea prin care aceste restricţii să fie eliminate o dată pentru totdeauna.

Trebuie scoase din discuţie orice orice fel de referire la obligativitatea vaccinării, la discriminare. Noi trebuie să sprijinim oamenii, să-i informăm. Nu trebuie menţionată sau indusă niciun fel de acţiune coercitivă, pentru că acest lucru va scădea aderenţa la vaccinare şi încrederea în vaccinare.

Este o informaţie-cheie în pandemie

vaccinarea împotriva Covid-19

Alexandru Rafila are o veste proastă şi una bună despre vaccinare

O dată rezonabilă (n.r. - pentru pragul de 10.000.000 de persoane vaccinate în România) este începutul lunii septembrie, sfârşitul lunii octombrie. Asta nu înseamnă că peste vară nu putem renunţa la anumite măsuri, pentru că probabil în perioada următoare, incidenţa va scădea în continuare, dar trebuie să fim alerţi.

Important este să stabilim un obiectiv rezonabil în termeni de timp şi să lucrăm pe cele două paliere: campania de informare – care trebuie să fie permanentă – şi să găsim ce-i interesează pe oameni. Spre exemplu, dacă pe tineri îi interesează călătoriile, să meargă la cluburile, pe persoanele vârstnice le interesează să aibă acces la servicii de sănătate.

Toate lucrurile astea trebuie gândite. Eu nu sunt specialist în comunicare, dar văd ce se întâmplă şi în mod evident nu sunt elemente încurajatoare. Cred că ţine mai rezonabile ar trebuie asumate şi în mod evident ele pot revăzute periodic în funcţie de ce se vede în campania de vaccinare. În zona rurală trebuie abordat alt tip de comunicare", a declarat Rafila.

Celelalte declaraţiile ale lui Rafila despre promovarea campaniei de vaccinare cu ajutorul maneliştilor, dar şi despre fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pot fi văzute mai jos.