Evenimentul Zilei > Actualitate > ALERTĂ: Va fi publicată reţeta unui virus de laborator, care poate ucide milioane de oameni
ALERTĂ: Va fi publicată reţeta unui virus de laborator, care poate ucide milioane de oameni

ALERTĂ: Va fi publicată reţeta unui virus de laborator, care poate ucide milioane de oameni

Toate detaliile "fabricării" unui virus foarte contagios şi periculos, creat într-un laborator din Olanda, ar putea fi publicate în curând. Guvernul american a reacţionat imediat, temându-se că reţeta ar putea ajunge pe mâinile teroriştilor, scrie The Independent.

„Există teama că dacă creezi ceva cu potenţial atât de periculos şi se produce o pandemie la nivel global, mortalitatea şi costurile ar fi uriaşe”, a declarat pentru The Independent, sub protecţia anonimatului, un consilier pe probleme ştiinţifice al Guvernului american. „Scenariul cel mai grav este mai negru decât orice vă puteţi imagina”, a mai spus el.
Se transmite prin tuse şi strănut
Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să creeze o mutaţie a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare, care să se transmită uşor, prin tuse şi strănut, în condiţiile în care până acum se ştia că acest virus se transmite de la un om la altul doar prin contact fizic foarte apropiat. Motivul pentru care cercetătorii olandezi au demarat acest studiu este acela de a demonstra cât de uşor se poate realiza o mutaţie genetică a H5N1, în aşa fel încât să se creeze o tulpină de gripă umană foarte periculoasă. Pe baza datelor obţinute, ei vor să creeze un vaccin şi medicamente care să combată boala.
Totuşi, mulţi cercetători critică această iniţiativă, spunând că omenirea s-ar afla într-un mare pericol dacă virusul nou creat ar scăpa din laborator. De asemenea, pentru teroriştii ce urmăresc fabricarea armelor biologice, publicarea „reţetei” ar fi ca deschiderea unei cutii a Pandorei, mai scrie The Independent.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.