Evenimentul Zilei > International > Alertă maximă la nivel mondial. Unde a fost detectată noua tulpină de cornavirus
Alertă maximă la nivel mondial. Unde a fost detectată noua tulpină de cornavirus

Alertă maximă la nivel mondial. Unde a fost detectată noua tulpină de cornavirus

Este alertă de gradul 0 la nivel mondial. Noua tulpină de coronavirus care a fost descoperită în Marea Britanie a fost identificată și în Chile.

Un caz de contaminare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie a fost înregistrat în Chile, primul caz confirmat în America Latină, au anunţat marţi autorităţile sanitare, notează AFP.

Persoana infectată este o femeie care a sosit în Chile pe 21 decembrie de la Madrid. Anterior, aceasta a mai vizitat Dubai şi Londra, a transmis subsecretarul din Ministrul Sănătăţii, Paula Daza.

După ce a sosit în ţara sud-americană, ea a prezentat simptome ale noului coronavirus. Un test PCR realizat la aeroport a permis detectarea noii tulpini.

Având în vedere aceste aspecte, autorităţile sanitare chiliene au anunţat marţi introducerea carantinei obligatorii de 10 zile cu începere de la 31 decembrie pentru toţi pasagerii care ajung în ţară.

Chile a avut frontierele închise timp de opt luni de zile

După ce a avut frontierele închise timp de opt luni, la jumătatea lunii noiembrie Chile a anunțat redeschiderea lor.

La 20 decembrie, în contextul descoperirii făcute în Marea Britanie, Santiago de Chile anunţase deja suspendarea zborurilor dinspre Regatul Unit.

Noua tulpină a coronavirusului este considerată mai contagioasă de autorităţile britanice care au lansat un semnal de alarmă săptămâna trecută.

Între timp, mutaţia a fost detectată în mai multe ţări, ca Portugalia, Franţa sau chiar Iordania şi Coreea de Sud.

În Germania, autorităţile sanitare au raportat marţi că noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie era prezentă încă din luna noiembrie în nordul ţării.

Chile se confruntă de câteva săptămâni cu o recrudescenţă a contaminărilor cu coronavirusul. În ultimele 14 zile, numărul infectărilor a crescut cu 28%.

Numărul cazurilor declarate se ridică la 603.986, dintre care 16.488 mortale.

Pe data de 20 decembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea prin care introduce Regatul Unit pe lista țărilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România și suspendarea zborurilor din și către țara respectivă.