COVID-19. Un medic explică de ce putem avea încredere în vaccinul anti-coronavirus

COVID-19. Un medic explică de ce putem avea încredere în vaccinul anti-coronavirus

Cum poate fi cineva sigur cu privire la consecințele pe termen lung ale vaccinurilor anti-coronavirus, se întreabă Lana Dbeibo, profesor la Indiana University School of Medicine, având în vedere că produsul de imunizare a fost dezvoltat atât de repede, potrivit NationalInterest.

Sunt câteva cauze care au contribuit la dezvoltarea rapidă a vaccinurilor. În primul rând, e bine de știut că producția de vaccin contra noului coronavirus a început foarte repede, adică imediat după încheierea fazei a treia a studiului clinic.

Apoi, au existat foarte multe persoane interesate să ia parte la studiile clinice, ceea ce a făcut ca acest proces, care de obicei durează luni sau chiar ani, să se desfășoare foarte repede.

În fine, în al treilea rând, gradul de răspândire a bolii era mult mai mare față de virusuri precum Ebola sau Zika, ce dau boli extrem de serioase, dar numărul de infectați este extrem de mic în comparație cu cei atinși de coronavirus.

Cine poate primi acest vaccin în siguranță

Așa că problema nu e viteza cu care a fost dezvoltat acest vaccin, cu efectele sale pe termen lung, care pot să fie extrem de neplăcute și chiar să producă daune ireversibile, și care pot să apară imediat după administrare.

Deocamdată, însă, de când au început testele, nu au apărut relatări despre astfel de efecte ale vaccinului. Dacă ar exista astfel de efecte nedorite, cred că ar trebui să înceapă să apară.

Dacă vor apărea, specialiștii vor anunța ce măsuri ar trebui să fie luate.

Sunt două probleme care trebuie lămurite. Prima este dacă cineva vaccinat mai poate răspândi coronavirusul, problemă cu privire la care datele sunt insuficiente pentru ca specialiștii să se pronunțe. Dar, odată cu vaccinarea în masă, astfel de date se vor strânge mult mai rapid, iar specialiștii vor face studiile necesare.

Persoanele cu alergii sau imunocompromise

A doua problemă este ce se întâmplă cu persoanele imunocompromise (precum cei ce fac tratamente oncologice, de exemplu) și dacă aceștia pot sau nu să fie vaccinați.

Eficacitatea vaccinului nu a fost deocamdată studiată pentru persoanele cu deficit de imunitate dar, întrucât beneficiile sunt mai mari decât riscurile, CDC (autoritatea americană pentru controlul bolilor) nu a plasat persoanele imunocompromise pe lista celor cărora le este contraindicat să se vaccineze contra COVID-19.

Și în cazul persoanelor care au suferit de alergii în urma unor vaccinuri, specialista citată mai sus spune că, afară de cazurile de anafilaxie - care este o reacție alergică foarte gravă, ce poate ăune viața pacientului în pericol, vaccinul anti-coronavirus ar putea fi administrat, sub supraveghere medicală. Mai mult, mai spune Lana Dbeibo, pe măsură ce vaccinarea în masă înaintează, medicii și instituțiile vor strânge tot mai multe informații.

Ne puteți urmări și pe Google News